vineri, 20 ianuarie 2012

Sara si Kabbalah

Stiam eu ca e pierdere de vreme revolutia de-aici, din Londra. Bine, pana la urma a fost ok plimbarea prin Kensington. Pacat de cele vreo 2 ore pe care le-am pierdut cu revolutionarii aia care strigau doar cand se porneau camerele. Cum care camere?  Antena3, normal, sa vada lumea fata dictaturii. Sa informeze poporul. Nu sunt alde Gadea si Mircea Badea cea mai buna sursa de informatie?

In fine. Vazusem in ziarul de dimineata ceva despre o ora de initiere in Kabbalah. Sa vezi ca ma fac si mason. Era la 7, tocmai bine, ca la ora aia e intuneric si nu mai e la fel de distractiv sa ma plimb. Am mers, oricum, intre Kensington High Street si Bond Street, aproximativ o latura intreaga a Hyde Park. Adica vreo... 3-4 kilometri, am estimat eu. Distanta de 10 lire cu un taxi LTI.

Si-am ajuns la kabbalisti. O cladire bine asezata, imediat langa Regent Street, foarte aproape de toate magazinele scumpe. Langa ambasadele Tanzaniei si Botswanei. Inauntru, atmosfera de biserica protestanta. Toata lumea zambitoare, m-au intampinat din usa si mi-au vorbit frumos. Parte din motivul pentru care am ajuns acolo e si ca voiam sa ma falesc in fata lui Gabi, stiind ca ei ii plac evreii.

Dupa ce ne-am asezat si ne-am linistit, a venit o fata foarte draguta sa ne povesteasca lucruri. O chema Sara (sau Sarah) si dintr-un motiv sau altul m-am gandit imediat la nevasta lui Avraam. Probabil destul de potrivit. Pentru ca patriarhul al fi la originea intelepciunii kabbalistice, spunea ea, chiar daca a amestecat putin cronologiile. Si chiar daca a alunecat putin in greseala pe care o fac frecvent musulmanii, de a crede ca in cartile sfinte sunt informatii stiintifice. „In Zohar e descrisa structura atomului” a spus ea, „iar Isaac Newton a studiat kabbalah”. Cred si eu, cu un nume ca asta... numai ca-s curios care structura a atomului e descrisa. Aia pe care-o credeau valabila Newton si Leibnitz (in traditia atomista greceasca) , aia din amnualul de fizica de-a sasea sau aia pe care-o banuiesc domnii de la LHC?

Stia si de mitul pesterii fata chiar daca l-a folosit doar cat sa-i sustina ideile. Zicea ca si Platon ar fi studiat kabbalah. Tudosescu zicea ca Platon a citit si Vedele. Tare destept trebuie sa fi fost Platon.
Bineinteles, toata treaba era de fapt o vanzare. Pentru ca asta faceau, isi promovau niste cursuri de dezvoltare personala bazate pe principiile kabbalistice. Dar una din cele mai bune si mai oneste vanzari pe care le-am vazut vreodata. Pentru ca discursul de aproximativ o ora al fetei a fost foarte bun. Chiar am invatat lucruri noi. Si nici macar nu e foarte scump. 180 de lire un modul de 10 sedinte (a cate 2 ore) sau 360 de lire 3 module (28 de sedinte). Cu reduceri pentru studenti. Ajunge la un pret ridicol de mic, mai ales daca socotim ca o sedinta de career coaching de o ora face 120 de lire p-aici. Poate chiar o sa ma apuc din vara.

Cea mai frumoasa parte din discursul Sarei a fost o mica povestioara. Un meme prin care sa ilustreze o idee (si trebuie neaparat, mi-am dat seama, sa citesc studiile despre mituri ale lui Levi Strauss):

O batrana saraca a gasit in albia unui rau o piatra pretioasa. A luat-o, a pus-o in bocceluta si a mers mai departe. A intalnit un cersetor foarte sarac care a intrebat-o:
 - Iti poti face pomana de o masa pentru un biet sarac?
 - Sigur ca da, a raspuns femeia, si l-a invitat sa pregateasca pranzul impreuna. Pregatind mancarea, cersetorul a vazut in bocceluta ei piatra pretioasa. Gandindu-se ca o asemenea piatra l-ar scapa de toate necazurile, a cerut-o batranei:
 - Imi poti da mie aceasta piatra pretioasa?
 - Sigur ca da, a raspuns batrana fara sa ezite. Asa ca dupa masa cei doi s-au despartit, iar batrana i-a dat cersetorului piatra pretioasa. Dupa o bucata de vreme, cersetorul a inceput sa aiba tot felul de nelinisti. Asa ca s-a intors din drum si a inceput sa alerge inapoi s-o prinda din urma pe batrana. Cand a ajuns-o, i-a spus:
 - Iti dau piatra inapoi. Dar te rog, invata-ma ce anume ai tu care te-a facut sa renunti la aceasta piatra pretioasa atat de usor. 14:19

2 comentarii:

joy.division spunea...

Am mai intlnit povestirea intro colectie de texte sufite':)

Leo spunea...

Link?