joi, 5 ianuarie 2012

Omul negru

Newcastle United - Manchester United 3-0 (Ba '33, Cabaye '47, Jones o.g. '90), Barclays Premier League 2011/12, Matchday 20, 2012-01-04, St. James Park - Sports Direct Arena, Newcastle-upon-Tyne

Fiecare infrangere umilitoare (Swindon, Tranmere, York, Walsall, Rotherham, Wrexham) trebuie indurata cu rabdare, tarie si stapanire de sine – pur si simplu nu e nimic de facut si intelegerea acestui fapt te poate determina realmente sa tremuri de frustrare. (Nick Hornby - Febra stadioanelor)

In minutul 25, cand Ba a cerut penalty, m-am uitat cu admiratie la felul in care a fost deposedat de Rio. Contact natural, plasament excelent, nici un fel de obstructie, nici un fel de lovitura. Nici vorba de penalty. M-am gandit ca astea sunt atributele care l-au facut pe Rio fotbalist. Plasamentul excelent, viziunea clara a jocului, calmul imperturbabil. Incepuseam sa ma gandesc ce fundasi am mai vazut care sa intruchipeze la fel de bine calitatile astea. Lista scurta. Roberto Carlos, Belodedici, poate John Terry...

Mai putin de 10 minute mai tarziu, a inceput dezastrul. Jones total depasit, Ba alearga dupa minge, Rio inchide culoarul, dar senegalezul are o executie grozava, demna de cele 15 goluri pe care le-a dat in cele 20 de meciuri pana acum, iar mingea il pacaleste pe Lindegaard. Ar fi putut Rio sa faca ceva? John Terry s-ar fi aruncat cu capul inainte, am auzit o voce pe langa mine. Posibil sa fi fost parabil sutul, dar pana la urma, oricum ai incerca sa abordezi o interceptie, ai 50% sanse de esec. Rio a blocat foarte bine unghiul, mingea era foarte greu de preluat si de indreptat spre poarta, aplauze pentru Ba c-a reusit. Park n-a reusit intr-o situatie similara, nemarcat, iar Rooney a scapat mingea in bratele lui Krul de doua ori, o data dupa sutul lui Nani, a doua oara dupa centrarea lui Giggs.

Daca mergem mai departe cu judecatile in oglinda, tot Rooney a fost cel care a executat singura lovitura libera periculoasa a lui United. A scos un corner. Imediat dupa inceputul reprizei a doua, Cabaye a avut o executie impecabila, una din cele care probabil ies o data in viata pentru fotbalisti ca el, dar suficient pentru 2-0.

United nu e echipa care sa se demoralizeze, nici macar la 0-2 in deplasare. Numai ca Newcastle a jucat foarte inteligent, a ramas sus, nu s-a ferit sa continue sa atace si au alergat grozav de mult si de disciplinat. Atacuri numerice si aparare pe doua linii in permanenta, reteta succesului. Se pare insa ca United are acum nevoie de vreo 16 fotbalisti pe teren ca sa reuseasca asa ceva.

Diavolii au aratat mai periculos la 0-0, cu incercari de verticalizare centrala din primul minut si o bara a lui Berbatov, decat la 0-2. Chicharito are toate atributele de care e nevoie pentru un fotbalist mare, dar trebuie sa fie mult, mult mai atent cu plasamentul. Eu unul, am obosit sa numar off-sideurile lui din sezonul asta, e cazul sa-i explice cineva ca ultima pasa se aseapta in linie cu ultimul fundas.

Audaces fortuna juvat. Pentru c-au indraznit mai mult, Newcastle si-au primit recompensa. Minutul 90, Jones a deviat in poarta o degajare lunga a portarului Krul dupa o tentativa de respingere care a aratat hilar pe tv. Jones a fost de departe omul negru al meciului, chiar daca, judecand strict dupa culoare pielii, Ba si Ameobi il surclaseaza net, cam cum au facut-o si pe teren. Sper doar ca momente ca asta sa il fortifice psihicul si sa il faca sa se dezvolte intr-un fotbalist mare. Altfel, o sa ajunga doar o alta mediocritate care populeaza Premier League, la fel ca Obertan sau Danny Simpson. A, stai ca...

Stiu ca e abia inceput de ianuarie si ca e sezonul discutiilor despre "worst United team in years". Ca aproximativ 28.000 de jucatori vor fi transferati de presa la United in luna care urmeaza si ca mai e destul timp pentru recuperat cele 3 puncte care ne despart de City. Ca presiunea dinspre suporteri creste odata cu nemultumirile, tot mai vocale. Ca si anul trecut s-a intamplat la fel, si am castigat titlul, plus finala ligii campionilor.

Anul asta, insa, am iesit deja din Liga Campionilor. La Carling Cup am renuntat de mult, nu mai poate fi trofeu de consolare, ca acum doi ani. City arata enervant de bine in campionat, si peste 4 zile jucam cu ei si in cupa. Incepe sezonul rece.

Niciun comentariu: