joi, 12 ianuarie 2012

By night

All the scums come out at night...” Asa incepe Travis Bickle povestea aventurii lui din Taxi Driver, unul din filmele mele preferate, pe care l-am revazut de curand. Actiunea filmului lui Scorseze se petrece in New York, metropola prin excelenta, si te astepti sa se intample cam acelasi lucru prin toate metropolele lumii. Auzisem multe lucruri despre criminalitatea din Londra, destui englezi mi-au spus ca Bucurestiul li se pare un oras mult mai sigur decat Londra si ma gandeam ca, intr-adevar, intr-o asemenea giganterie de oras, noaptea e probabil la fel de tumultoasa ca si ziua.

Aiurea! Picadilly Circus, locul despre care English My Love m-a invatat ca e mereu supra-agolmerat, aproape pustiu azi-noapte pe la 1.30. Faimoasa reclama la TDK supraveghea peste statuia unui Cupidon stingher la baza caruia vreo 6 italieni beti isi faceau poze. Trafalgar Square? 4 englezoaice galagioase, probabil bete, in drum spre vreun loc de pierzanie. Ciudat lucru, nu stiu ce crasma or mai fi gasit ele deschisa la ora aia in Londra. Pe Picadilly Lane am vazut o chestie deschisa, probabil vreun club extrem de scump, in fata caruia era o mica coada cu domni eleganti si fete in rochii de seara. Habar n-am ce se intampla acolo. Pe trotuar, la cativa pasi, doi negri vindeau o chestie ilegala, nu mi-am dat seama ce. Dar asta nu-i nimic extraordinar, alaltaieri pe Romford Road un arab s-a oferit sa-mi vanda cocaina in plina zi. Am fost sfatuit sa nu cumpar, cica ar fi scumpa si de calitate indoielnica. Cica o amesteca cu amfetamine. Nurofen raceala si gripa de tras pe nas.

Poate „dupa blocurile gri”? Aiurea. Nici nu prea-mi dau seama care sunt stradute laterale si care sunt artere principale in orasul asta. Dupa 11, oricum e liniste si pace peste tot. Carierul meu e unul de imigranti, in majoritate indieni sau adicente (Pakistan, Bangladesh). Azi noapte la ora 3, pe o distanta de vreo 5-600 de metri cat am mers pe jos m-am intalnit cu o singura masina si cu un singur om, pe trouarul de vis-a-vis, probabil si el intors de la vreo slujba de noapte.

Poate prin zonele de africani sa se intample lucrurile altfel? Habar n-am, n-am ajuns inca prin Elephant & Castle si zonele din sud. Cert e ca Londra mi se pare un oras foarte sigur. Chit ca in ziare citesc despre criminalitate ridicata, despre consultanti din America adusi sa distruga bandele de delicventi, despre masuri de anti-terorism la olimpiada... Nu stiu. Poate vorbesc in necunostinta de cauza, poate am avut pur si simplu noroc ca nu mi s-a intamplat nimic. Si e suficient sa se intample o singura data... Doar ca Bucurestiul mi se pare un oras mult mai activ decat Londra, in special noaptea. Dar la fel de sigur. Cel mai periculos lucru din Bucuresti sunt cainii.

Pe undeva, e o idee foarte buna sa se inchida crasmele inaintea metroului. Doar ca 11 mi se pare totusi mult prea devreme ca ora de culcare a unui oras. In Romania, pana la 11 nu s-ar termina nici meciurile de Champions League, deci cel putin barurile sportive sunt inca pline. Noroc ca aici meciurile incep mai devreme.

In Trafalgar Square am asteptat autobuzul de noapte sa ma aduca acasa. Scria ca are prima cursa la 00:40, dupa aia din 15 in 15 minute. La 02:10 trebuia sa fie acolo. Era 02:05 cand am ajuns eu in statie. M-am uitat la ceas cand a venit autobuzul. 02:10. Mai scria in statie ca face 43 de minute pana la High Street North. Am mers cu doua statii mai mult, sa ma lase mai aproape de casa. Cand am coborat m-am mai uitat o data la ceas. 02:55

Mi se pare incredibil cat de bine pot sa estimeze timpii pe distante asa de lungi si cu atat de multe variabile pe traseu. Sunt in continuare reticent in a folosi route-plannerul de pe www.tfl.gov.uk , dar n-am vazut in viata mea estimari de traseu mai detaliate si estimari de timp mai exacte. 13:53

2 comentarii:

Archaeopteryx spunea...

Ai fost la acvariu ? :) Probabil că nu e cine ştie ce faţă de altele, dar cred că face să vezi acvariul din capitala unui popor de straşnici oameni ai mării. E fain, cu pinguini şi mulţi copii.

Leo spunea...

Nu stiu nimic. Link?