joi, 8 martie 2012

Raspundem ascultatorilor


Boris Johnson este primarul Londrei. Primarii Londrei, sau ma rog, ai unitatilor suburbane londoneze, organizeaza periodic intalniri cu publicul. La fel face si Boris. Imi permit sa-i spun Boris pentru ca se pare ca toata lumea o face, si se mai pare ca-i face placere. Il face sa se simta om din popor, individ obisnuit. E o imagine cultivata atent care include, printre altele, venirea la birou in fiecare dimineata cu bicicleta. Sunt convins ca e multa poza, dar la fel de convins sunt ca acumularea capitalului de simpatie care vine la pachet cu mersul pe bicicleta zilnic s-a suprapus favorabil peste o pasiune personala cat se poate de sincera. „Iubesc sa merg cu bicicleta, merg cu bicicleta in fiecare zi!” a simtit Boris nevoia sa se apere cand a fost acuzat ca in dezvoltarea retelei rutiere londoneze tinde sa defavorizeze biciclistii si pietonii.

L-am vazut in seara asta pe Boris in Hammersmith, la intalnirea bianuala autoimpusa cu cetatenii. Evenimentul a avut o logistica impecabila. Promovare atat pe canalele oficiale, cat si in presa traditionala si in new media. Accesul publicului s-a facut printr-o metoda ce mi s-a parut impecabila: pre-inregistrare care era o conditie necesara pentru acces in sala, dar nu si suficienta. Sala s-a deschis cu o ora inainte de inceperea efectiva a evenimentului, iar accesul a fost permis unui numar de oameni egal cu capacitatea salii, pe principiul primului sosit. Partea tehnica, fara greseala. Cel mai mult m-a impresionat softul de transcriere in real-time, care afisa pe proiectie tot ce se vorbea in sala in direct. Sigur, am fost impresionat si pentru ca e prima data cand vad asa ceva, dar chiar si dupa ce-o sa ma familiarizez cu el cred ca tot o sa mi se para o realizare tehnica fantastica.

Moderarea... la superlativ. Ferm, precis, obiectiv. Iar dupa diplomatia cu care a abordat unele momente delicate, n-as fi crezut ca moderatorul e fost sef al politiei metropolitane. Dar mi-a venit greu sa cred si ca Paul, politist pensionat, isi umple acum timpul mergand cu bicicleta si consumand din plin viata culturala a orasului (teatru, film, galerii de arta). Iar la sfarsit, moderatorul, dl. Kit Malthouse, si-a cerut scuze celor pe care i-a intrerupt, dar a fost consecvent in obiectivul lui: „Doamnelor si domnilor, am promis ca la ora 9 eliberez sala. Este ora 9. Sesiunea noastra se incheie aici, va rog sa parasiti in ordine sala”.
Ce-a spus Boris? Nu mare lucru. Si-a slefuit imaginea, a fost uluitor de pe faza in anumite momente, a fost prins in off-side in alte cateva, si-a intepat adversarii politici si a avut grija sa isi foloseasca grandilocventa oratorica pentru a-si creste popularitatea si a-si atrage voturi la alegerile din mai. De care am impresia ca ii e cam frica pentru ca exista posibilitatea ca, dupa ce a lucrat cu siguranta indelung la pregatirea evenimentelor din vara (jubileu reginei, olimpiada), ar fi foarte dezamagit sa nu fie el cel care culege laurii si laudele acestei munci.

Mi-a placut foarte mult documentarea pe care a facut-o si el, dar fara indoiala ca si organizatorii. Am fost gasit pe liste in circa doua secunde doar pe baza numelui, se stiau profilele aproximative ale tuturor spectatorilor, iar la inceputul conferintei Boris a spus ca stie ca in sala sunt membri ai miscarii Occupy London. Acestia au insistat sa-si faca numarul, unul penibil, cum era de asteptat: intrerupand cursul planificat al sesiunii si urland revoltati impotriva a tot si a tuturor. Domnul Malthouse le-a spus oamenilor de securitate: „Lasati-i sa vorbeasca, si daca se lungesc prea mult, atunci...” Nu s-au lungit prea mult, iar liderul grupului a parasit de bunavoie sala dupa ce s-a facut auzit. Intrerupt in mijlocul discursului, primarul Londrei a spus: „Daca mai sunt in sala membri ai miscarii Occupy London care vor sa vorbeasca, ii rog sa vorbeasca acum. Vreau sa va spun ca simpatizez cu miscarea lor si sunt de acord ca o problema a capitalismului este polarizarea economica a societatii. Dar, asa cum am spus din prima zi, astept solutiile lor. Astept viziunea lor.” 00:45

Niciun comentariu: