marți, 28 februarie 2012

GBOB @ HRC

Hard Rock Rising 2012 (The Global Battle of the Bands), Heat 1, 2012-02-27, Hard Rock Cafe London

De Battle of the Bands am auzit anul trecut prin primavara. Anul asta am aflat ca e un brand al Hard Rock Cafe, treaba care m-a facut sa ma simt mandru fara sa am vreun merit. Tocmai a debutat editia a 4-a, a doua careia i s-a adaugat „Global” in fata numelui. Pentru ca formula a prins si s-a organizat anul trecut, la prima editie internationala, in 68 de orase, cu sanse mari ca numarul lor sa tot creasca in anii urmatori.

Personal nu prea sunt fan al conceptului (trupe care concureaza in etape eliminatorii pana in finala, iar marele premiu este deschiderea festivalului Hard Rock Calling din Hyde Park). La a doua editie a Romanian Music Awards (prin 2005, parca), l-am auzit pe Pittis zicand ca el e de principiu impotriva oricarui fel de competitie muzicala si ca unicul premiu cu care e de acord e cel pentru intreaga cariera. Mi se pare ca Pittis doar a pus atunci in cuvinte o idee de a carei evidenta sunt convins: orice apreciere estetica e subiectiva, nu se pot trasa criterii obiective pentru a hotari daca o trupa e mai buna decat alta si orice aspect cuantificabil al muzicii este irelevant din punct de vedere axiologic. Pot sa accept ca exista o serie de masuratori care conjugate sa ofere o indicatie despre valoarea obiectiva a unei piese sau a unei trupe, dar nici nu stiu sa existe asa ceva, nici nu cred sa merite.

Pentru trupele care participa, GBOB e o ocazie foarte buna de a se face cunoscute, iar sansa de a canta la Hard Rock Calling suna colosal. Sper sa am ocazia in vara sa ma conving daca e intr-adevar asa.
Am vazut in seara asta 3 trupe:

June’s Kaleidoscope e un mix international cu membri din multe locuri, din Brazilia pana in Germania. Ei se autocategorisesc ca un indie nu-jazz, mie mi s-a parut un pop-blues cu ceva influente traditionale sud-americane. Daca world music inseamna muzica facuta de profesionisti dar cu influente traditionale ale unei anumite zone, atunci JK ar putea fi asimilati in zona asta. Mi-a placut vocea fetei care era lead si clape, dar cred ca daca nu renunta la numele asta hipsteresc n-or sa ajunga sa concerteze mai departe de Control sau locuri de gen. Nu stiu ce vor, si nu stiu daca asta e o virtute in vreun sistem, dar banii nu prea sunt grozavi si e greu sa treci la profesionisti in felul asta.

INtuition e un boyband de pusti cu care, vazandu-i pe scena, am avut un mic moment „early Beatles”. Par a avea o minte mageriala buna in spate, cu look-ul lor studiat, de baieti buni in jeans si sacou, frezati regulamentar si cu tricouri la fel, cu numele pe piept. Muzica e un brit-pop tipic, in gramada cu Pulp, Blur et al. Doar ca mai slaba. Dintre cele trei, a fost destul de clar ca INtuition au cel mai lung drum de parcurs pana la a imparti scena cu Bon Jovi sau Rod Stewart.

Mordecai au venit cu temele facute cel mai bine. Au impartit fluturasi, au fost draguti cu toata lumea, au avut echipa care sa ii filmeze si sa-i pozeze si au avut cel mai voluminos backline. De cantat canta un soi de heavy metal comercial, daca asociatia asta de cuvinte e posibila. O muzica destul de atipica pentru ce canta si ce asculta englezii, pe cat imi dau seama. Mie mi-au amintit de anii de regie in care chitaristi fabulosi se nasteau in fiecare an si fiecare camin avea cel putin cativa. Trupele se faceau si se desfaceau cam cu fiecare concert iar o cantare intr-o crasma din centru era considerata implinire carieristica. Mordecai au cam acelasi fel de sinergie, mult entuziasm si un aspect de fratie, imagine ce se vrea de rockeri, dar rockeri de moda noua, care cedeaza locul in metrou, dau cu buna ziua si se parfumeaza cu Calvin Klein. Gaura din tricou, pletele si barbile sunt doar de show. Pentru ca e greu sa ai succes astazi daca fumezi tigari care ar putea contine si altceva decat tutun in drum spre tribunalul care te audiaza pentru o bataie in bar, cum facea Keith Richards in `75. Dar una peste alta juriul a avut dreptate cand le-a spus ca „se indreapta spre ceva” si probabil ca a fost corecta decizia ca ei sa fie castigatorii serii. 02:39

Niciun comentariu: