luni, 6 februarie 2012

Flowers of Manchester


Ultima fotografie, la plecarea spre Yugoslavia

Ziua de 6 februarie a ajuns sa se inscrie in calendarul timpului meu sacru ca una din cele mai importante date ale anului. E fara indoiala una din cele mai importante zile din istoria clubului Manchester United, probabil ziua cu cea mai puternica semnificatie. Sigur, 26 mai e o zi grozav de importanta. Data finalei magice din 1999 si ziua de nastere a lui Sir Matt Busby. Mai sunt multe date notabile, si cred ca fiecare din suporterii lui United isi fixeaza cumva anumite zile de „cruce rosie” marcand diverse evenimente care apropie istoria personala de istoria clubului. Pentru unii poate sa fie cel mai frumos meci pe care l-au vazut; meciul dupa care au devenit suporteri; ziua celei mai importante victorii; prima vizita pe Old Trafford etc. Dar pentru toti fanii United pasionati suficient de mult incat sa urmareasca un numar cat mai mare de meciuri ale echipei, 6 februarie are o semnificatie speciala.

E greu sa gasesti in istoria unui club de fotbal o zi cu o semnificatie atata de puternica. Daca e vorba de un club mediocru atunci da, poate ziua celei mai importante performate din istorie sa capete statut legendar. Asta se intampla la Steaua, de exemplu, unde 7 mai e sarbatorit in fiecare an. Pe buna dreptate si, oricat de multe mistouri ar face suporterii echipelor rivale sau oricat de multe prostii ar spune presa, in Romania exista o invidie reala pe acea cupa a campionilor castigata, si o mandrie reala si justificata a stelistilor. Posibil sa se intample la fel si in Serbia, cu Steaua Rosie Belgrad.

Dar la un club ca Manchester United, nu prea exista performanta inegalabila. Recordurile, performantele de care sunt cei mai mandrii suporterii, provin din recurenta trofeelor, sunt doar niste numere si nu se leaga de niste zile ale calendarului: X numar de titluri, X cupe europene, X cupe interne etc. Orice trofeu, orice victorie, oricat de importanta, este atacata in fiecare an. Toate competitiile in care este inscris clubul au fost castigate cel putin o data.

Dar nu exista tragedie mai mare pentru Manchester United decat cea din Munchen de la 6 februarie 1958. Si sunt atat de multe motive care fac lucrurile sa stea asa. Acea echipa a avut la dispozitie un timp mult prea scurt, dar in care a reusit totusi sa demonstreze maretia lucrurilor de care era capabila. Tommy Taylor are inca una din cele mai bune rate de goluri pe meci din istoria clubului (a doua dupa van Nistelrooy). Duncan Edwards a avut o cariera profesionista de doar 4 ani, dar e in continuare retinut in istoria fotbalului ca o figura importanta. Supravietuitorii de la Munchen (Bobby Charlton, Dennis Viollett, Billy Foulkes sau Harry Gregg) si-au confirmat potentialul si au avut cariere prodigioase dupa accident.

Stiu ca istoriile alternative sunt contraproductive si ca apropierea mea de orice e legat de Manchester United e foarte subiectiva. Nu se poate spune daca acea echipa a lui Matt Busby ar fi oprit intr-adevar sirul de 6 succese europene consecutive ale Realului de la sfarsitul deceniului 6, cea mai mare echipa din istoria fotbalului. Nu se poate spune daca Duncan Edwards ar fi iesit victorios din infruntarea cu marele Pele la mondialul suedez din 1958. Dar cred ca n-am gresi prea mult daca am spune ca acea echipa, oamenii pe care i-am pierdut la Munchen, erau destinati pentru lucruri marete.

Probabil cea mai potrivita evaluare e cea pe care am citit-o pe un forum englezesc, de la un individ care i-a vazut pe Babes live: „cand ma gandesc la Fergie’s Fledgings, la generatia fratilor Neville, a lui Beckham, Scholes si Giggs si la performantele pe care le-au avut, imi aduc aminte de Busby Babes si de performantele de care a fost privata generatia noastra odata cu accidentul de la Munchen.” 16:28

Niciun comentariu: