miercuri, 4 aprilie 2012

Loteria penaltyurilor

Barcelona - AC Milan 3-1 (Messi '11 pen. '41 pen., Iniesta '53 - Nocerino '32), Champions League 2012 Quarter finals 2nd leg, 2012-03-04, Nou Camp, Barcelona

Mi se va spune, probabil pe buna dreptate, ca sunt invidios, hater sau mai stiu eu cum. Posibil, nu e greu sa-ti dai seama ca nu-mi place Barcelona. Si am ajuns sa le aplic vorba aia care nu-mi placea pentru ca mi se parea ca exprima inferioritate si frustrare: „Tin cu doua echipe: Manchester United si aia cu care joaca Barcelona data viitoare”. E cert ca nu-mi doresc sa castige liga anul asta, sau in viitorul previzibil.

Speram in seara asta la un 1-1 care i-ar fi scos din competitie. Dar n-a fost sa fie. La primul penalty m-am straduit din rasputeri sa gasesc feluri in care nu trebuia sa fie penalty, dar nu prea am reusit. E secerare in careu, e penalty clar. Oricum, la 1-0 nu se schimba mare lucru, Milan trebuia oricum sa dea un gol. Poate doar socul daca ar fi deschis italienii scorul sa-i traga putin inapoi pe catalani, dar cred ca ar fi avut mai degraba efect contrar. De altfel, si cand a egalat Milan, desi m-am bucurat, mi-am spus ca e totusi cam devreme si ca trebuie sa tina de scor cel putin pana se aseaza lucrurile in repriza a doua. Pentru ca au egalat cam devreme. Cu adevarat in stil milanez ar fi fost o faimoasa egalare in ultimul minut cu gol din off-side, din pacate nici pe canibalul Pippo nu-l ocoleste timpul. El ar fi putut sa faca o asemenea scamatorie.

Asa, chiar daca gazdele au resimtit un mic soc si chiar poate un pic de sperietura, au inceput sa preseze. Acum a intrat in scena si arbitrul. E foarte posibil sa nu fi fost nevoie de el si se prea poate ca Barca sa fi castigat la fel de usor si fara ajutorul arbitrului, dar e destul de revoltator felul in care aceste mici ajutoare se tot repeta de la an la an. Anul trecut a fost penaltyul jumatate inventat impotriva lui Arsenal si cartonasul rosu gratuit la van Persie. Acum 3 ani a fost faimoasa semifinala cu Chelsea, the „fucking disgrace” al lui Drogba si cele cel putin vreo 4 penaltyuri refuzate lui Chelsea, plus golul in ultimul minut al lui Iniesta. Anul asta, bineinteles ca suporterii blau-grana or sa vada doar victoriile cu sclipici si recordurile peste recorduri batute si rasbatute de Messi.

Dar un observator obiectiv o sa poata sa spuna ca al doilea penalty a fost complet inventat. Daca a fost vreun fault in careul milanez, atunci faultul a fost al lui Puyol la Nesta. Dar daca Busquets a cazut, asta pare motiv suficient pentru penalty in favoarea Barcelonei, indiferent de context. SI intr-adevar, Busquets isi merita reputatia de actor, asa cum Dani Alves si-o merita pe cea de scandalagiu. Mi se pare nedrept si in defavoarea fotbalului ca amandoi sunt protejati cand isi fac numerele. Alves este in mod constant iertat de mai multe cartonase rosii decat ar fi legal sa ia intr-un sezon. Pana si Mascherano, care la Liverpool avea un cartonas rosu cam la 3-4 meciuri jucate, de cand e la Barcelona pare ca s-a facut baiat cuminte si abia din cand in cand mai primeste cate un galben, pentru acelasi tip de infractiuni.

La cateva minute dupa 2-1, o alta faza judecata evident in defavoarea milanezilor. Xavi intra la Ambrosini cu talpa sus si loveste piciorul, mult dupa ce il depasise mingea. Cam in toate manualele de arbitraj treaba asta se sanctioneaza cu cartonas rosu, mai ales daca un contact de joc atat de banal cum a fost cel de la penaltyul 2 a dus la doua galbene pentru Milan, unul acordat usor lui Nesta si unul absolut gratuit lui Seedorf.
Momentul in care Xavi a fost iertat a fost cel in care mi-am dat seama ca semifinalista acestei duble s-a hotarat intr-un birou la Zurich inainte de a se stabili pe teren. Poate ca la 2-1 Milan ar mai fi avut in continuare sanse la un gol pe final de meci, dar odata cu golul de 3-1 al lui Iniesta si cu cele doua schimbari care i-au slabit foarte mult (Aquilani si Pato pentru Seedorf si Boateng), meciul s-a terminat efectiv. N-am mai suportat sa ma uit la ultimul sfert de ora. Sper ca Chelsea sa-si aiba razbunarea pentru 2009 in semifinale. 03:15

2 comentarii:

Anglofil spunea...

Dom'le, eu inteleg ca adevarul nu trebuie lasat sa stea in calea unui articol bun, dar, vorba lui Rafa, these are the "fachts": http://eircomsports.eircom.net/News/Barca-European-decisions.aspx

Barca a avut doua penaltyuri clare in tur, si unul dubios in retur. You do the math.

Nesta, Ambrosini, Allegri, nici unul n-a dat vina pe arbitraj si toti au recunoscut ca echipa mai buna a mers mai departe.

Ceea ce se cam subintelege cand ai 3 suturi pe poarta in 2 meciuri.

Leo spunea...

Si comentatorul de pe Sky a zis ca Barca a avut doua penaltyuri refuzate in tur. Bravo lor. N-am vazut meciul tur. Am vazut unul inventat in retur. Barca a jucat mai bine, si probabil ca daca se juca la decizie ar fi mers mai departe. Au mers mai departe oricum. Dar ajutati de un penalty inventat.