marți, 3 aprilie 2012

Squeaky bum time

Blackburn Rovers - Manchester United 0-2 (Valencia '81, Young '86), Barclays Premier League 2011-2012, Matchday 31, 2012-04-02, Ewood Park, Blackburn

Ma intreb daca mai exista in momentul asta vreun dubiu asupra castigatoarei Premier League 2012. Lucrurile sunt atat de limpezi incat pe United si pe City nu le-as mai pune sa joace ca sa-si odihneasca jucatorii pentru europene. Era clar acum 3 ani si jumatate ca seicul Mansour o sa aiba nevoie de o perioada egala cu aproximativ un ciclu de performanta (despre care se zice ca dureaza intre 4 si 6 ani) ca sa transforme o echipa mediocra intr-una de top. A durat, iata, ceva mai putin, fapt absolut laudabil. La fel de clar era ca abia sezonul asta City va putea sa atace primul loc si sa intre cu sanse reale in lupta pentru titlu. Ajutati de forma proasta a lui Chelsea si Arsenal, au fost chiar favoritii caselor de pariuri pentru mai bine de jumatate din sezon. Nu imi era clar la inceputul sezonului daca or sa si castige campionatul sau nu. Acel 6-1 de pe Old Trafford ii indreptatea cu siguranta sa spere.

Imi este clar in momentul asta ca s-a cam decis campionatul. Cu 7 meciuri ramase si 5 puncte avans, United are si posibilitatea de a pierde meciul direct cu City si sa castige in continuare titlul 20. Asta in timp ce City are un traseu mai dificil, saptamana viitoare primindu-i pe Arsenal, in foame de puncte dupa ce infrangerea de la QPR i-a lasat la egalitate cu Spurs, iar aceste ultime 7 meciuri vor fi pentru ambele echipe un sprint cu aspect de mars fortat pentru locul 3.

Cat despre City... daca vor insista, vor ajunge cu siguranta sa si castige Premier League la un moment dat. Ar fi distractiv sa ramana pentru ei un soi de Fata Morgana, cum este Champions League pentru Chelsea, dar au un contracandidat serios in Liverpool pentru visul asta. Oricum, evaluarea lui SAF a fost corecta cand a spus ca derbyurile Manchesterului din sezoanele viitoare vor ajunge sa cantareasca mult in economia campionatului.

United a jucat azi la Blackburn, si a dominat cam de la cap la coada. Dupa prima jumatate de ora am vazut o posesie de vreo 65% si putin probabil sa se fi schimbat mult pana la final. Prima ocazie a venit prin minutul 3, si se punea doar problema cand si de cate ori. Numai ca, dupa 40 de minute fara gol, amintirile meciului din tur, de pe 31 decembrie, au inceput inevitabil sa bantuie. Si atunci City se impiedicase si United avea nevoie de victorie sa treaca pe primul loc, si atunci United a jucat mai bine, dar Blackburn au transformat doua ocazii in 3 goluri pentru cel mai glorios rezultat al lor din sezonul asta, 3-2 pe Old Trafford. M-am gandit din nou si la perioada in care Blackburn erau sperietorile lui United, cand imaginea lui Pedersen sau a lui Shefki Kuqi ma ingrozeau. In plus, pe finalul primei reprize, Rovers au inceput sa indraznesca si De Gea a trebuit sa scoata doua goluri aproape facute ca sa se intre la pauza la egalitate.

Dupa 80 de minute lucrurile nu erau cu nimic mai roze, iar calculele incepeau sa se faca pentru un egal. Ceea ce ar fi insemnat 3 puncte avans fata de City si nevoie de un punct in meciul direct. Ferguson a incercat sa dinamizeze jocul, in primul rand cu Welbeck pentru Chicharito. E clar insa ca nici unul din cei doi nu se simte foarte comfortabil atata vreme cat nu primeste destule mingi pe centru. Lipseste in continuare mijlocasul de creatie, omul de ultima pasa, iar retragerea lui Rooney ca al doilea varf nu a facut decat sa-i inhibe exploziile din sezoanele trecute, fara sa transforme acele goluri in pase de gol. Giggs si Scholes sunt foarte solizi pentru a bloca atacuri, dar eu trecut de varsta la care pot scoate cu usurinta fundasi din joc si pot destabiliza o aparare ultra-aglomerata.

Asta s-a intamplat doar pe flancuri, de unde au venit principalele amenintari ale diavolilor si pana la urma si golurile. Valencia a fost fara indoiala omul meciului, cel mai activ si cel mai tehnic jucator de pe teren. Primul gol a fost o executie de maestru, extrem de inselatoare pentru portar, si am impresia ca ecuadorianul nu a avut pana acum curaj sa incerce mai multe de acest fel. Golul lui Young, intrat in locul lui Scholes, a venit la scurt timp dupa, cand Blackburn incercau sa se adapteze la noua realitate de a fi condusi cu un gol cu 10 minute inainte de final. A fost pana la urma un 2-0 mai complicat decat pare cand e citit de pe tabela, dar sunt acum 5 puncte distanta fata de City. Iar duminica United joaca cu QPR, City cu Arsenal. 03:08

Niciun comentariu: