duminică, 6 mai 2012

3D superhero movie (alternate title)

The Avengers (SUA, 2012), regia: Joss Whedon

Pentru ca n-am fost niciodata fan al benzilor desenate si nu am o istorie comuna cu protagonistii lor, e probabil ca nu pot sa ma bucur din plin de asemenea filme, in care copiii care au crescut cu Captain America, Iron Man sau The Hulk isi pot vedea eroii inviati pe marile ecrane si in minunatia asta de 3D de actori la moda ca Robert Downey Jr., Scarlett Johansson sau Mark Ruffalo. Dar personajele astea sunt intrate suficient de adanc in cultura pop incat sa stiu cam cu ce se mananca si sa stiu la ce sa ma astept de la un asemenea film, mai ales ca semnatura Marvel e peste tot.

Cu ceva vreme in urma, Playboy Romania a avut un pictorial in care apareau Nicoleta Luciu si Cosmina Pasarin impreuna, la vremea aia probabil cele mai celebre vedete Playboy din Romania si printre cele mai populare vedete feminine din tara. Am stat atunci putin si m-am gandit cat de grea poate deveni uneori viata pentru oameni ca editorii de la Playboy. Dupa ce iti scot ochii ca numarul urmator o sa fie cel mai tare, nemaivazut, inegalabil, la numai o luna trebuie sa livreze altceva si mai tare, si mai nemaivazut, si mai inegalabil. Asa ca cineva trebuie sa fi luat o prima babana cand a venit cu ideea magnifica: „Sa le punem impreuna”

Cam asa si cu producatorii de la Hollywood. Cam ce blockbuster putea sa deschida vara asta? Pai... ceva cu super eroi! Dar ce super-eroi? Superman, Batman, Spiderman, Daredevil etc. etc. ... suntem destul de acoperiti in zona asta. „Stiu!”, trebuie sa-si fi zis cineva. „Facem o gasca de super-eroi!” „Ca in The Watchmen, vrei sa spui?” „Caaam asa, numai ca aia din The Watchers erau super-eroi doar in film. In realitate, vin doar la pachet” „X-men?” „Mai aproape, da, dar ceva si mai mare! Fiecare sa aiba filmul lui!” „Da, dar cum ii pui pe toti impreuna? Superman o sa fie intotdeauna Christopher Reeves, Batman nici nu stiu cine ar fi cel mai potrivit...” „Pai ii luam pe cei mai in voga din ultima vreme... din ultimii doi ani sa zicem!” Ce-a rezultat? Iron Man, Captain America, Black Widow, The Hulk, Thor (Thor! – asta-vara i-a iesit filmul stand-alone, e prea aproape ca sa-l ratam) si Hawkeye si Samuel Jackson, importati mai degraba din SWAT, ca smecheri ajutati de tehnologie decat ca super-eroi (sigur, o discutie in sensul asta s-ar putea deschide si despre Iron-Man, dar serios, omul a avut un accident, putin respect!)

Dar cine sa fie cel rau? Cine s-ar putea pune cu o asemenea adunatura de viteji, unde mai pui c-au un zeu de partea lor? Pai sigur ar trebui sa fie ceva de pe alta lume... poate tot un zeu! Eh, si daca cineva a citit vreo editie prescurtata de legende nordice, pana la lupta dintre Thor si Loki nu mai e mult, mai ales ca Loki e destul de nexploatat de la masca lui Jim Carrey incoace, am putea face orice din el.

M-a distrat ca, in timp ce rusii se pare ca sunt in continuare la moda ca dusmani, noile provocari ale umanitatii in deceniul 2 de secol nou si pasnic sunt sursele de energie si sustenabilitatea. E o problema atat de mare c-a ajuns sa-i preocupe si pe super-eroi, care dintr-o data sunt oripilati cand aud de o noua super-arma.

Evident ca actiunea e plata si previzibila, filmul nu-si propune sa te surprinda la capitolul asta. E vorba doar de aproape 3 ore de obisnuitele explozii, impuscaturi, batai, civili morti cu duiumul, masini rasturnate si explodate, cladiri istorice distruse de monstrii din alta lume... chestiile obisnuite.

Portavionul zburator a fost o treaba destul de originala daca ma intrebati pe mine. Toiagul lui Loki si ciocanul lui Thor sunt ambele chestii cu simbolistici falice atasate, ceea ce ma sperie putin. Dar probabil ca si publicul feminin are nevoie de ceva convingere, filmul pare sa fi fost gandit mai mult pentru clientela asta. Numai barbati unul si unul, asezonati doar putin cu vreo doua cadre din crupa cu Scarlett Johansson si vreo 3 minute cu slabanoaga aia de Gwyneth Paltrow.

Dar oricum, mergeti sa vedeti The Avengers la cinema. E cu bataie, e frumos. Si e 3D. 02:29

7 comentarii:

Anonim spunea...

pai nu e intamplare,mha, cu filmele cu eroii stand-alone. a fost o navala de filme cu fiecare in parte, care a culimnat cu The Avengers. E o strategie mega tare gandita pe termen lung. Din pacate pentru ei(Marvel adica), DC Comics/Warner Bros. vin puternic in vara asta cu Batman. Ultimul Batman al lui Nolan, care se anunta a fi cireasa de pe tort. Si tinand cont de primele 2 Batmanuri ale lui, sunt convins ca o sa-i bata la cur pe avengeri.Rau.

Leo spunea...

Batman e cel mai tare oricum

Lan spunea...

Deci, nu e chiar asa o strategie:
Thor - filmul - aparut anul trecut incalificabil
Iron Man, da sunt vreo 2, si sunt distractive multumita actorului care intruchipeaza "playboy-ul, miliardar, filantrop"
Captain America - vezi Thor
Hulk - au fost 2 ecranizari, si aia cu Norton si Liv Tyler mi s-a parut umpic interesanta
Cam atata strategie. Daca faci o medie, nu iese nimic bun, asa ca era obligatoriu sa-i dea cu efecte 3D.
Intrebarea e alta: Cat de mare si extraterestra era piatra care te-a lovit in cap de recomanzi filmul asta?

Anonim spunea...

Mnaaaah, pentru un consumator de filme, da, nu sunt valoroase, oricum ai da-o. Pentru consumatorii de benzi desenate si efecte speciale(90% din SUA) e El Dorado. Ca valoare, pentru Marvel, X-Men duce greul, desi e mai slab decat Batman, dar astia multi la un loc aduc bani. Dark Knight, imo, face cat toate filmele Marvel la un loc, da' asta e si din cauza personajului, pen'ca Stan Lee era mai kid friendly asa,culori multe si astea, pe cand Bob Kane (si mai ales Frank Miller, mai tarziu) au bagat si poveste jmekereanu. E mai usor sa faci un scenariu...

Leo spunea...

Balanosule, m-am distrat ma. Am ras, au omorat alieni, ce vrei mai mult?

Alexe, semneaza-te si tu, c-asa e frumos, nu le mai tot da anonime ca Caragiale

Alex spunea...

nush frate cum se foloseste cacatu asta. asa vezi numele?

Leo spunea...

Acum da