duminică, 13 iunie 2010

Ziua 2 - Messi is a Donkey

Coreea de Sud - Grecia 2-0 (J. Lee '7, J' Park '52)
Argentina - Nigeria 1-0 (Heinze '6)
Anglia - SUA 1-1 (Gerrard '4 - Dempsey '40)

Am preluat titlul dintr-un articol Early Doors de acum un an si ceva pentru a sublinia inca o data o idee care nu mi se pare ca e pe deplin inteleasa: Messi nu e un fotbalist atat de bun pe cat se vorbeste. Mai mult inca, nu e nici macar un fotbalist prea bun. Adica... da, are un dribling fulminant si un sut teribil, dar daca-i studiezi cifrele, raportul de eficienta nu iese deloc bine. Strica mingi si rateaza ocazii cu nemiluita, nu are viziunea jocului si simtul portii si e de multe ori egoist. In meciul de azi am numarat 7 ocazii (numai in repriza a doua) pentru care, daca sa zicem Iannis Zicu le-ar fi ratat - pe fiecare dintre ele in cate un meci - ar fi fost facut cu ou si cu otet de toata presa, acoperita de istericale marca Borcea. Daca le rateaza Messi - iar una dintre ele a fost dintr-o pozitie identica cu cea din care Park a marcat cu 2-3 ore inainte - textele sunt de genul "ca sa vezi, ca n-a vrut", sau "ei da, da' ce spectaculos a ratat!" si mai nou "vai, Doamne, e obosit micutzul". 70% hype, asta e Messi. Oh, a dat multe goluri sezonul asta. Frumos, nu zic. Dar de ce in meciurile importante, alea la care oamenii se si uita, se transforma intr-un mediocru? E un fel de Clark Kent al meciurilor mari?

Altfel, meciuri ceva mai placute ochiului azi decat ieri. Surpriza placuta sud-coreenii, din ce-am vazut au jucat determinati si coordonati, stiu sa faca ambele faze, tin liniile aproape... arata a fotbal ce fac ei. Sa traga cu dintii de un egal cu Nigeria si, cu doar un dram de noroc la jocul rezultatelor se pot califica. Desi nu cred, o data ca Nigeria au o echipa solida, a doua oara ca - desi arbitrajele au fost pana acum aproape ireprosabile (punct important) - se vede ca exista o presiune pentru a da acel 5% avantaj echipelor africane. Pe cei care n-au uitat Euro 2004 sau pe Otto Rehagel, Grecia i-a dezamagit crunt azi, cu un joc dezarticulat si batranesc, ca si cum ar fi uitat regulile sau scopul meciului. Inediti in schimb ca prezenta. Toti inalti, maslinii si majoritatea cu barbi, ca si cum ar fi vrut sa-si expuna mai degraba trasaturile etnice decat capacitatile fotbalistice. Daca n-ar fi fost echipamentele de joc, as fi zis ca e vorba mai degraba de nationala de filosofie a Greciei. Iar varstele jucatorilor ma incurajau sa ma gandesc la antichitate. Nu neg nevoia de experienta inrt-o echipa, dar Charisteas, Karagounis, Samaras sau Katsouranis sunt nume care parca apar de prea mult timp la mondiale. Ma intreb daca Machlas era accidentat...

Kapetanos s-a miscat bine in cele vreo 20 de minute pe care le-a avut la dispozitie, pacat ca a ratat acel sut de la 16 metri, din pozitie centrala. Daca intra, prindea doua meciuri titular la mondial si avea sansa sa pinda un contract ceva mai serios decat la Steaua.

Argentinienii au jucat cel mai aproape de masura numelui lor pana acum, dominand mai in permanenta o echipa nigeriana in primul rand solida, in al doilea rand destul de disciplinata pentru o echipa africana. Legat de asta, mi se pare ca africanii arata cu totul altfel la mondiale decat haosul pe care l-am vazut in iarna la Cupa Africii. Impresionat de aliniamentul ofensiv al argentinienilor, 6 atacanti (Tevez, Messi, Higuain, Maxi Rodriguez, Kun Aguero, Diego Milito) din care, cumva, Dieguito a reusit sa inghesuie azi in teren nu mai putin de cinci, punand la socoteala si schimbarile. Mi-a mai placut ca veterani ca Walter Samuel sau Seba Veron nu numai ca sunt titulari, dar fac fata cu brio nivelului de joc impus din prima linie si ca, in ciuda tornadei ofensive pe care o poate dezlantui Argentina, golul a fost marcat de Heinze, fundas vandut la solduri de United, ajuns la Real ca insuficient de bun pentru Liverpool. Inca ceva: Demichelis mi se pare un antitalent total in meseria pe care-o practica, dar omul e aterizat proaspat din finala Champions League, cine ar indrazni sa-i zica ceva? Ah, si ati vazut ce bine arata Maradona in costum?

As putea spune, cum probabil o sa se spuna in multe locuri, ca englezii au fost dezamagirea zilei. Dar mie mi-a placut jocul lor. Rezultatul nu le afecteaza in nici un fel sansele de a castiga grupa (cine sa-i bata, Algeria sau Slovenia?) si in plus, americanii o sa mai puna probleme si altora. Era suficient ca ocazia lui Heskey sa fi intrat, cand a sutat fix in portar, iar atacantul lui Villa o sa primeasca acum in cap toate oalele de care Messi e scutit pentru o situatie identica, doar pentru c Argentina si-a castigat meciul. Capello e un individ care nu se joaca, face fara ezitare schimbari in minutul 20 daca i se pare ca ceva trebuie retusat in echipa si pare sa faca intotdeauna lucrurile cum trebuie. Dar a gresit cu Robert "Croatia" Green in poarta, si sper ca din meciul viitor sa-l vedem pe pustiul Hart titular.

Americanii, incurajati pe Twitter de Obama inainte de meci, tot spera, ca de fiecare data, ca in sfarsit microbul fotbalului se va extinde in SUA si ca acest sport va fi in sfarsit luat in serios si la nord de Rio Grande. Nu cred ca se va intampla asta vreodata, in fond nu poti fi avea, ca popor, prea multe sporturi ultra-populare, iar americanii au deja prea multe. In schimb, echipa SUA e pentru prima data una care mi se pare capabila sa se numeasca pe buna dreptate "reprezentativa SUA". Desi are un iz de Anglia B, americanii par sa fi invatat in sfarsit cu ce se manaca fotbalul si nu doar la nivel de jucatori. Au stat bine in teren, s-a vazut ca partida a fost bine gandtia TACTIC, ceea ce e intr-adevar o noutate. Ah, si nu trebuie uitat ce impact fenomenal a avut Landon Donovan la Everton, la doar cateva zile dupa ce a sosit in Premier League din MLS. Mai trebuie doar sa renunte la apelativul "soccer" si poate si sa gaseasca vreun alt nume pentru sportul ala al lor ciudat, care se joaca cu coifuri si cu aparatori de organe genitale.

Azi avem Algeria - Slovenia, plasat strategic la ora de minima audienta - poate si datorita totalei lui irelevante, ii avem pe nemti care vor efectua primul antrenament televizat folosindu-i pe australieni ca sparring-partners si, probabil, ocazional si ca jaloane, iar principalul punct de atractie este Serbia - Ghana, un meci in care ma intereseaza sa vad daca sarbii vor arata fata lor slaba din amicalele de pregatire, sau pe cea fioroasa, din 5-0 cu Romania si 1-1 cu Franta. Am prezis ca or sa castige grupa in fata nemtilor, imi par genul care nu se opresc daca incep sa dea goluri. Ramane de vazut.

3 comentarii:

Gabriel spunea...

Sa mai remarcam si tampenia comentatorului TVR care a spus ca daca USA bate va fi zi de doliu nu doar in Anglia, ci in toata Marea Britanie. Cu siguranta daca USA bateau era petrecere mare in puburile din Edinburgh, Glasgow sau Cardif.

Cat despre Leo, sa fim seriosi. Nu ai dreptate. A jucat altruist, a dat si pase, e adevarat ca a ratat cateva ocazii bune, dar cu siguranta si-a dorit prea mult :) Da cel putin 5 goluri la mondialul asta.

Leo spunea...

Exact, i se gasesc scuze. Io zic ca da maxim 3. Oricum, dupa ce ies din grupe si dau de adversari seriosi o sa fie mana moarta pentru echipa. Asa e mai mereu.

Anonim spunea...

Comentatorii sunt praf anul asta, avea dreptate Tolontan cand cerea public in gazeta pe altul
Legat de Messi nici eu nu-ti dau dreptate pt ca daca ar fi asa mediocru cum spui tu nu ar mai da cate 2-3 pe meci, ok, se pierde cand toata lukea asteapta mai mult de la el dar asta nu-l face un mediocru.
Anglia a jucat bine, mi-a placut meciul, determinare mare insa nu a fost sa fie plus ca americani s-au mai desteptat si ei nu mai sunt asa deeeeeeeee slabi si fara stiinta jocului.
Geo