marți, 21 februarie 2012

Trade and Tradition

Cambridge? My God, why would anybody want to go there?” mi-a spus cu o voce pitigaiata si cautat pretioasa.
„Pentru mine, e Wittgenstein. A predat acolo in anii `30”
„Dar trebuie sa te uiti la cine preda acolo. Nu e important cine a fost, important e cine e acum.”
„Arhiva Wittgenstein. Manuscrisele. Fosti studenti.”
„Ei bine, da, that’s a fair point. Oricum, glumeam, evident.”

Mi-a placut ca rivalitatea dintre cele mai importante si cele mai faimoase doua centre studentesti ale Angliei e in continuare cultivata, mai in gluma sau mai in serios. Despre traditie aveam sa aflu un alt lucru interesant:

„Ati vazut sala de mese?”
„Da, mi-a placut foarte mult. Seamana cu sala de mese pe care o aveau in Harry Potter.”
„Chiar este. Aici au filmat Harry Potter. Sala de mese si scarile sunt cele care apar in film.”
„Haha, inseamna ca mai am de bifat doar castelul Alnwick sa vad toate locatiile. E in Northumberland.”
„Am auzit de Alnwick, dar nu stiam ca l-au folosit in Harry Potter”
„Da, era pe post de Hogwarts. Dar si eu sunt surprins ca nu ii fac mai multa reclama bazat pe asta.”
„Poate nu vor. Castelul are o istorie a lui, de sine statatoare, si poate nu vor sa fie retinuti doar ca fiind `Castelul din Harry Potter` ”
„Da, pot sa inteleg asta. Dar ar aduce mult mai multi turisti. Si pana la urma se pune problema de ce anume consideri mai valoros, banii sau traditia”
„Nimic nu e mai important decat traditia in Anglia!”

Asta cred ca ar fi un motto mai reprezentativ pentru Anglia decat cele pe care le foloseste in mod curent. Iar cel care mi l-a spus era italian, din inima Lombardiei, dar atat de transformat de cultura britanica incat n-as fi reusit sa ma prind singur. Iar italienii de obicei sunt usor de recunoscut.

Ne aflam intr-un loc si el incarcat de traditie. Apartamentul din Christ Church in care au locuit Albert Einstein si Lewis Carroll, actualmente transformat in spatiu de recreere pentru studentii universitatii. Un televizor cu ecran plat stapanea spatiul fostului semineu, iar in fata lui, un set de DVD-uri cu jocuri la moda ocupau spatiul unde cu 80 de ani in urma Einstein depozita lemnele pentru foc.

In stanga, langa fereastra, o mica pianina pe care se aflau trei carti pe ale caror coperti erau pozate femei in ipostaze implicit erotice, toate editate in anii `20.

„Astea nu sunt de nivelul lui D.H. Lawrence sau Henry Miller. Asta este un soi de literatura slaba, soft-porn, comerciala, foarte cautata in epoca. Si uneori citim din ele cu voce tare, sa ne amuzam.” 11:25

Niciun comentariu: