joi, 20 septembrie 2012

La furat in Germania

VFB Stuttgart - Steaua 2-2 (Ibisevic '5, Niedermaier '85 - Chipciu '6, Rusescu pen. '80), Europa League 2012-2013 Matchday 1, 2012-09-20, Mercedes-Benz Arena, Stuttgart

Singura imagine cu care pot sa compar sentimentul placut pe care l-am avut privind meciul Stelei din seara asta vine din cartile cu Sandokan si piratii marilor sudului ale lui Emilio Salgari, cand eroul malaez intalneste verisoara sotiei lui moarte si le confunda.
Ultima data am fost pe Ghencea la meciul cu Motherwell din 2009, cand deja se domolisera scandalurile cu peluze inchise si bodiguarzi care sa evacueze galeria, dar cand deja nu prea se mai venea pe Ghencea. De atunci am mai vazut probabil vreo doua meciuri ale Stelei si mi-am spus ca o sa reincep sa urmaresc Steaua in momentul in care un antrenor, oricare ar fi, o sa termine un sezon si o sa-l inceapa pe al doilea. Am trait intr-o ignoranta comfortabila, atat de comfortabila incat e posibil sa continue o perioada. Nu mai stiu ce se intampla in fotbalul romanesc, cine pe ce loc e, ce-a mai declarat Borcea, Mitica sau ceilalti papitoi care se mai perinda prin fotbalul romanesc.
Mare mi-a fost surpriza, asadar, sa vad in seara asta o Steaua care a jucat foarte curajos la Stuttgart si pe care doar paguboasa mentalitate romaneasca a impiedicat-o sa se intoarca din Germania cu 3 puncte. Din jucatorii Stelei din seara asta stiam doar 3: Tatarusanu, Latovlevici si Bourceanu. Si am mai auzit vag de alti cativa: Rusescu, Rocha, Nikolic. Cam atat. Nu conteaza. S-a si vazut, de altfel. Luati unu la unu, nemtii probabil au lot sensibil superior valoric, dar Steaua a jucat tactic chiar mai bine decat in ultima perioada de glorie, echipa care a ajuns in semifinala UEFA in 2006. Extraordinara din multe puncte de vedere, echipa aia stralucea prin inconstanta. Steaua din sera asta a aratat intr-adevar, ca o echipa in formare, cu jucatori fara prea multa experienta, dar totodata foarte curajoasa, cu mult tupeu si cu relatiile de joc formate mult mai bine decat am vazut de foarte multa vreme la o echipa romaneasca. Pase destul de precise, actiuni de atac bine coordonate si atacuri cu 6 oameni dispusi pe doua linii, astea sunt trasaturi de echipa mare desi, pastrand proportiile, meciul a fost evident inferior valoric celui de aseara.
E drept, primul gol al nemtilor a fost primit foarte usor, cu atacantul care a primit centrarea in mijlocul careului complet nemarcat. Dar e dovada de mult caracter sa poti sa egalezi dupa doar un minut de joc, si mi s-a parut ca egalarea nici macar n-a fost intamplatoare, a venit pe fondul unui atac foarte rapid si bine coordonat. Apoi, cea mai mare parte din meci s-a jucat intr-un fel de sah destul de justificat, avand in vedere ca Steaua a jucat ceea ce pe hartie arata a fi cel mai greu meci din grupa.
Posibil ca nemtii sa fi avut ocaziile mai clare, au si 3 bare care sa ateste asta, si sa fi atacat mai hotarat, dar atitudinea Stelei n-a fost deloc defensiva, stelistii au parut sincer interesati de a ataca poarta iar toata posesia lor a fost una pozitiva, orientata spre atac.
Audaces fortuna juvat, norocul ii rasplateste pe cei curajosi, asa ca in minutul 80 Steaua conducea cu 2-1 in urma unui penalty complet justificat, chit ca executat cu emotii. In ultimele minute in schimb s-a vazut pe deplin ce inseamna mentalitatea de care trebuie sa scapam daca vrem sa mai avem performante in fotbal. De pe banca s-a dat imediat semnalul retragerii, punctat foarte evident de o schimbare defensiva, la care nemtii au raspuns cu doua schimbari ofensive. Cam la mintea cocosului care urma sa fie deznodamantul, e clar ca nemtii au reusit sa egaleze in urma unui sir prelungit de atacuri aglomerate si foarte insistente. Pentru toate lucrurile bune pe care le-a facut meciul asta, Tatarusanu poate fi acuzat de o oarecare indolenta la gol, iar norocul Stelei este ca nemtii n-au mai avut timp sa dea si golul victoriei, pentru ca asta era cursul normal al jocului. Steaua a terminat cu piciorul pe pedala de frana, iar asta le-a pierdut doua puncte si le putea foarte usor pierde meciul.
Dar concluzia e una pozitiva, sper ca cel mai bun lucru cu care or sa ramana stelistii dupa meciul de azi, pe langa punctul in deplasare, este convingerea ca pot foarte usor iesi din grupa asta. Cu unica, simpla conditie sa joace tot timpul cat pot de bine. 21:43

Niciun comentariu: