marți, 17 iunie 2014

Despre grupe

N-am apucat sa scriu in fiecare zi asa cum as fi vrut, si se pare ca asta e un vis frumos atata timp cat mai fac si alte lucruri pe langa privit fotbal. Iar de cele mai multe ori mai fac. Dar azi se termina prima runda de meciuri din grupe, ceea ce inseamna ca 30 din cele 32 de echipe de la mondial au debutat deja.

Si iata cum cred eu ca arata grupele dupa prima runde de meciuri:

Grupa A: Era clar si s-a confirmat dupa primul meci ca brazilienii sunt mari favoriti. Camerun a jucat dezamagitor in primul meci cu Mexic si locul 2 va fi decis de meciul dintre Mexic si Croatia. Pronosticul meu e Croatia. Datorita lui Chicarito si a istoriei lor destul de colorate cu mondialele, mexicanii imi sunt mai simpatici, dar am fost impresionat de cat de solid arata echipa Croatiei.

Grupa B: As rade si cu curu' daca Spania n-ar trece de grupa asta, dar e foarte improbabil. Chilienii sunt destul de subtirei iar australienii m-au impresionat prin entuziasm, dar traim intr-o lume prea nemiloasa pentru ca asta sa fie suficient. Ce-a fost de luat din grupa asta s-a luat deja, 5-1 in fata Olandei o sa ramana un meci de referinta si mi-a placut cel mai mult ca toate golurile Olandei au venit dupa 4 pase sau mai putin mai degraba decat milioanele de pase de-a latul terenului ale mult-slavitului tiki-taka. E prea putin meciul asta pentru a fi considerat revansa Olandei pentru finala pierduta acum 4 ani, dar o revansa frumoasa ar fi sa-i vedem pe van Persie & co. ridicand trofeul pe 13 iulie.

Grupa C: Care ne face sa ne intrebam cum naiba a pierdut Romania barajul in fata Greciei. Desi probabil ai nostri ar fi jucat si mai deplorabil. Mi-ar placea sa vad Japonia mergand mai departe tot pe motiv ca japonezii au jucat intotdeauna cu placere si cu mult entuziasm. Pacat ca vine la pachet cu o naivitate pe care echipele serioase n-o iarta. Dar e o grupa destul de deschisa, inca se poate intampla orice.

Grupa D: Grupa rasilor, si as rade si mai tare daca clasamentul la zi ar ramane la fel dupa cele 6 meciuri ale grupei. Anglia a jucat bine, dar a jucat exact cum se asteptau italienii sa joace. Iar daca Costa Rica ii pacalesc la vreun egal ar putea face viata usoara suporterilor care si-au luat bilete doar la primele 3 meciuri. Uruguay au dezamagit, evident, si desi imi pare rau de cativa oameni de-ai lor (Forlan si antrenorul Tabarez care a fost artizanul minunatului parcurs din 2010), majoritatea merelor uruguayene sunt stricate. Lugano, Cavani si restul au dovedit ca sunt doar niste sclifositi platiti mult peste cat merita si ca nu merita sa-si reprezinte tara. O sa-i bata pana si Anglia.

Grupa E: Francezii o sa castige la pas grupa, si dupa ei probabil elvetienii. Singura sansa a ecuadorienilor e sa dea multe goluri Hondurasului, sa spere ca Franta bate Elvetia la scor si sa ciupeasca un egal de la deja calificata Franta. Dar e cu bataie lunga.

Grupa F: Nigeria a facut primul meci fara gol al mondialului impotriva unui adversar cotat mult mai slab si asta s-ar putea sa-i coste scump, pentru ca bosniacii au o echipa puternica si doua meciuri la dispozitie sa prinda locul 2. Unul din ele e impotriva Nigeriei, al doilea e impotriva unui adversar mai slab pe care vulturii negrii n-au reusit sa-l invinga.

Grupa G: Portughezii, la fel ca Uruguay si ca echipele africane, au jucat ca si cum competitia asta nu e demna de frezele si de Ferrariurile lor. Nu-i nimic, Thomas Muller isi permite si el Ferrari, dar isi permite si sa alerge 90 de minute. Ceea ce il face autor de hattrick si golgetterul la zi al mondialului. Cred ca portughezii o sa-si revina, dar nu e deloc usor. Americanii au o echipa extrem de disciplinata si condusa de un Klinsmann perfectionist si inteligent, iar Ghana, desi nu la fel de disciplinati, au o echipa talentata si in foame de puncte. Mi-ar placea sa vad americanii mai departe si sunt convins ca daca e posibil, nemtii or sa le dea meciul in ultima etapa.

Grupa H: Mi-a placut de algerieni si mi s-a parut nedrept ca belgienii au reusit sa intoarca rezultatul de la 1-0 si sa castige. Dar mi-a placut ca intre starurile de la Chelsea, City si Spurs a fost nevoie de unul din jucatorii de la cosul de gunoi al lui United ca sa revigoreze echipa. Meritul antrenorului a fost ca a reusit sa-i trezeasca la timp cat sa nu piarda puncte pretioase, si sper ca Fellaini sa se intoarca la United in toamna cu aceeasi atitutdine ca are ceva de demonstrat. Belgia o sa treaca de grupa asta pentru ca e usoara, dar mi-ar placea sa fie insotiti de algerieni. Desi probabil rusii n-o sa fie de aceeasi parere.

Niciun comentariu: