sâmbătă, 21 iunie 2014

Italy, Italy lama sabachthani?

Am aflat raspunsul la intrebarea de aseara. Romania nu e la mondial pentru ca daca ar fi fost ar fi reusit cumva - nu stiu cum - sa faca o figura chiar mai proasta decat Grecia. Ma batea intr-o vreme sa vad un derby intre Cimentul Fieni si Building Vanju Mare. N-am apucat, dar Japonia-Grecia de aseara mi-a dat o idee aproximativa de nivelul fotbalului de la un asa nivel.Ar fi in acelasi timp o minune si o rusine daca vreuna din cele doua se califica din grupa.

Meciurile de astazi in schimb au fost superbe, ambele.

Luis Conejo, 1990
Costa Rica... ce stiu eu despre Costa Rica? Capitala la San Jose, am invata asta in liceu. E in partea continentala a Americii Centrale cu deschidere la Pacific, am invatat asta cand cercetam geografia zonei, tot cam pe atunci. Adresele din Costa Rica se dau ca intersectie de strazi si cladirile n-au numere, am invatat asta cand studiam registre comerciale la Conectys. Il tin minte pe Conejo, care in Italia '90 a facut minuni in poarta si a fost nevoie sa se accidenteze ca sa-i bata cineva pe costaricani. In 2006 imi amintesc foarte bine meciul de deschidere in care Costa Rica a pierdut 2-4 in fata Germaniei lui Lahm si Klose, dar in care Paul Wanchope a tinut piept de unul singur Nationalmannschaft-ului si a reusit sa dea doua goluri unei aparari de speriat, cu Metzelder si Mertesacker.

Dar de data asta costaricanii nu mai sunt one-trick pony, n-au nici un jucator vedeta (cel mai cunoscut e Bryan Ruiz, care tocmai a fost pus pe liber de o echipa retrogradata din Premier League), dar se pare ca au in schimb o echipa-vedeta. Faptul ca i-au batut pe italieni azi ma face sa cred ca de fapt uruguayenii nu joaca asa slab pe cum credeam (pentru ca i-a batut Costa Rica) si ca italienii nu joaca asa bine pe cum credeam (pentru ca au batut Anglia). Interesant ca Italia si Uruguay raman sa se bata pe viata si pe moarte in ultimul meci. In mod normal ar trebui sa fie un meci delicios pentru neutri, dar stiindu-i pe italieni o sa se termine probabil 0-0. Iar daca vreun non-costarican credea inainte de mondial ca central-americanii or sa se califice din grupa asta, omul ala isi merita cu prisosinta banii pe care sper ca i-a castigat la pariuri.

Elvetia-Franta se anunta un meci echilibrat. N-a fost. A fost in schimb arhi-spectaculos, cu francezii inscriind din toate pozitiile numai din penalty nu. Si niciodata nu au fost mai literale vorbele "bine c-a oprit arbirul meciul, altfel le mai dadeau" pentru ca Benzema efectiv le-a mai dat unul imediat dupa fluierul final. Mi s-a parut crud ca i-au anulat golul si in tot cazul slab arbitraj pentru ca a oprit atacul.

Franta, candidata serioasa sa castige Mondialul? Naiba mai stie... Stiu doar ca mondialul asta arata exact cum ar trebui sa arate: imprevizibil, cu multe goluri si cu Spania devreme acasa. Ma duc sa vad Honduras-Ecuador si sa vad daca se confirma ca asta e cel mai putin sclipicios meci al turneului, sau daca si grupa asta ne mai rezerva ceva surprize.

Niciun comentariu: