vineri, 13 iunie 2014

Fred si barmy

Brazilia - Croatia 3-1 (Neymar '29 '71 pen, Oscar '90+1 - Marcelo '11 og), Group A, Sao Paolo, 2014-06-12

A fost 3-1 asa cum am pronosticat, si ma bucur mai mult decat credeam ca Brazilia a castigat, mai ales ca ITV a ales sa prefateze meciul cu o serie de rezultate surpriza in meciurile inaugurale: Argentina - Belgia 0-1 (Spania '82), Argentina - Camerun 0-1 (Italia '90), Franta - Senegal 0-1 (Coreea de Sud si Japonia, 2002). Toate astea sunt insa de pe vremea cand campioana en-titre era protagonista meciului inaugural si probabil ca introducerea regulii ca tara gazda sa deschida turneul in Germania 2006 are ceva de-a face cu asta. N-a fost nici o surpriza ca Germania a batut Costa Rica lui Paul Wanchope atunci, si n-a fost o surpriza nici astazi.

Scorul e cam brutal fata de croati pentru felul cum s-a jucat, dar chiar si cu penaltiul inventat al lui Fred, tot cred ca Brazilia merita sa castige. Croatii au fost mai directi si au avut ocazii mai clare, dar daca se intra in ultimele 10 minute cu 1-1 presiunea gazdelor ar fi crescut mult in intensitate. Pare paradoxal sa spunca, desi Brazilia a meritat sa castige, mi se pare ca ei au jucat prost, iar croatii au jucat bine. Poate ca ma asteptam la prea mult de la brazilieni si aproape sigur ma asteptam la prea putin de la croati. Dar ca intotdeauna, e o echipa surpinzator de solida si de echilibrata. Mi-a placut Olic si tin minte cat de periculos poate fi din semifinala CL din 2010, cand golul lui a eliminat-o pe United. Pletikosa a facut un meci bun si a oferit multa siguranta echipei per ansamblu, dar mi s-a parut ce penaltiul l-a abordat gresit si l-ar fi putut apara. Pentru ca Neymar a sutat prost.

Si a-propos de Neymar, jocul lui din seara asta imi aduce aminte de raportul de scouting pe care Argaseala l-a facut despre Luca Toni in 2008: "A dat doua goluri, da' in rest n-a facut nimic." Nu-mi place cum se misca in teren, nu-mi place ca e prea egoist si prea primadona si as fi vrut sa ia rosu ca sa nu-l mai vad in meciurile urmatoare. Dar are cele doua goluri de partea lui. Raman insa la parerea ca si Oscar si Ramires ar juca un fotbal mult mai elegant in pozitia lui.

Oscar mi-a placut cel mai mult din echipa Braziliei, in timp ce Hulk m-a dezamagit, desi am impresia ca nu prea s-a simtit comfortabil cu rolul pe care l-a avut de indeplinit pe teren. Bineinteles, penaltyul care n-a fost si nesportivitatea lui Fred or sa faca titlurile in presa, dar si pe Fred il tin minte ca nefiind cel mai fair-play dintre fotbalisti de la meciurile dintre Steaua si Olympique Lyon din 2006.

Marcelo, ca si contrapartida lui de la croati, Modric, a jucat ca o cizma, numai ca greseala lui (si-a lui David Luiz) se vede si pe tabela. Proaspeti campioni ai Europei cu Real Madrid, dar se pare ca in America de Sud lucrurile stau altfel.

In afara de meci, mi-a placut la nebunie atmosfera, cu cele 60.000 de tricouri galbene si zgomotul asurzitor care se auzea prin televizor in ritm cu felul in care jucau favoritii celei mai urmarite tari a momentului. E clar ca publicul merita cupa mondiala, in ciuda coloraturii locale cu nuante de proteste de strada. Problemele pe care le pun protestatarii sunt complexe si greu de rezolvat, dar banuiesc ca si ei adera la ideea ca luna ce urmeaza ar trebui sa fie o sarbatoare a fotbalului.

Cred ca Brazilia va merge mai departe din grupa asta, cu meciul Mexic-Croatia decisiv pentru locul 2. Cat despre europatrioti, maine se vor putea delecta cu Spania-Olanda. Hai ai nostri, hai van Persie!

Niciun comentariu: