sâmbătă, 26 iunie 2010

Ziua 15 - Ziua zero

Portugalia - Brazilia 0-0
Coasta de Fildes - Coreea de Nord 3-0 (Yaya Toure '14, Romaric '20, Kalou '82)
Spania - Chile 2-1 (David Villa '24, Iniesta '37 - Millar '47)
Elvetia - Honduras 0-0

Am parasit ieri faza grupelor, si am aflat cu ocazia asta si raspunsul la ultima intrebare care dadea fiori reci pariorilor si baietilor de Fifa pentru care prezenta vedetelor in turneu e esentiala: va rata Spania accederea in optimi? Raspunsul a fost din pacate negativ, si spun din pacate pentru ca, fara sa fiu vreodata mare fan Spania, ibericii mi-au iesit complet de la inima cand i-am vazut pierzand cu Elvetia, moment dupa care a urmat un fel de descumpanire existentiala si apoi celebrele lamentari pe care le-am auzit si dupa semifinala Inter-Barca in Champions League: "Ah, dar ei s-au aparat!". Unii oameni or sa fie nevoit sa inteleaga la un moment dat ca in fotbal, poate mai mult decat in alte parti, ce e legal e si moral, si ca fair-playul se refera la cu totul altceva. Pana cand se va sanctiona jocul pasiv la fotbal, Spania, Barcelona si toata suita asta de echipe "ofensive" va trebui sa stie cum se joaca si impotriva astora mici, "defensivii". Cred ca Dunga ar putea da oarecare lectii in sensul asta.

Brazilia e acuzata tot mai dur ca are o echipa "defensiva" si ca nu mai etaleaza fotbalul frumos cu care a obisnuit spectatorii. S-o fi gandit cineva ca Selecao au venit aici cu gandul sa castige campionatul mondial si ca, abia obiectivul asta indeplinit, isi vor putea permite mai multe? Deocamdata si-au castigat grupa, la fel ca si dreptul la un egal plictisitor cu fratii intru limba de care ii desparte un ocean. De la portughezi m-as fi asteptat sa-si doreasca mai mult decat un egal care, chiar daca i-a calificat, le-a rezervat un bilet in optimi pentru Spania in loc de mult mai abordabila - macar pe hartie - Chile. Asa, fiecare dintre cele doua echipe isi va intalni rivala de pe propriul continent, pe care o cunoaste mult mai bine, iar noi vom fi privati de o optime Spania-Brazilia cu un bun potential sa ne spuna numele viitoarei campioane mondiale.

Dupa cum era de asteptat, elefantii ivorieni n-au invins cu 9-0 ramanand sa spere la o victorie a Braziliei care oricum n-a venit, dar cu acest 3-0 asupra Coreei de Nord au castigat ceva ce, chiar daca nu e inca evident, va deveni cu siguranta valoros in scurt timp: dreptul de a parasi cu fruntea sus o competitie care oricum nu promitea mai mult de atat. Dupa parerea mea, ivorienii au aratat bine la acest mondial in ciuda acelei infrangeri cu Brazilia si ei ar fi purtat stindardul Africii daca ar fi avut norocul unei grupe ceva mai accesibile, sau a unei mari dezamagiri de genul Serbiei, care a trimis Ghana in optimi.

Coreea de Nord n-a mai convins, cum au facut in primul meci cu Brazilia, si dupa ce au cazut psihic (ma gandesc ca n-a fost tocmai veselie in cantonamentul lor dupa ce-au fugit patru dintre ei) au devenit doar carne de tun pentru pradatorii din grupa lor. Masacrati de protughezi si ivorieni, nord-coreeni parasesc mondialul ca ultima clasata, dar rusinea lor nu e dintre acelea de care se rade. Intr-o tara in care a prinde ziua de maine e un privilegiu, a-ti pune steagul in rand cu cele mai bune reprezentative ale lumii e nu numai o performanta, dar si un act de curaj extraordinar. Iar pentru curajul asta, probabil fotbalistii nord-coreeni o sa primeasca mustrari odata ajunsi acasa.

Spaniolii s-au calificat pana la urma tot de pe primul loc in grupa, luand fata chilienilor care, atunci cand au dat de fotbalisti mai tehnici decat ei au recurs la un joc dur, care nu le face cinste. Masura valorii lor si-o vor da in optimi, cu Brazilia.

Iar elvetienii, dupa o victorie eroica in prima etapa, n-au mai reusit sa repete isprava nici cu cea mai slaba echipa a grupei, Hondurasul care, spre cinstea lor, mi s-a parut ca au jucat agresiv, desi nu mai aveau pentru ce.

Cam atat, astazi sunt scurt, probabil la fel si maine. Din cauza de Sonisphere.

2 comentarii:

Gabriel spunea...

cu ce te ocupi de n-ai acoperit nici macar o optime ? :)

ai fost gazeta mea de sport pe perioada mondialelor.

Leo spunea...

Lenes, lenes. Inconsecventa asta probabil ma impiedica sa trec la profesionisti. O sa scriu acum cate ceva despre optimi, dar sper ca la fazele finale sa nu mai am scapari. Multumesc inca o data pentru aprecieri. Esti mult prea amabil.