sâmbătă, 19 aprilie 2008

Istorie si statistica

Asta e comentariul de la meciul cu Blackburn, pe care n-am mai apucat sa-l termin. Cum nici nu cred c-o s-o mai fac, m-am gandit sa-l public asa mai degraba decat sa-l sterg. Ramane aici.

Blackburn Rovers - Manchester United 1-1 (R. Santa-Cruz '21 C. Tevez '88), Barclaycard Premiership Matchday 35, 2008-04-19, Ewood Park, Blackburn



Nu prea stiu de unde sa incepsa vorbesc despre meciul asta. Stiam ca la Blackburn va fi un meci greu pentru diavoli, intotdeauna a fost. Imi aduc aminte si de perioada de acum vreo 5 ani, cand Manchester speria Europa, dar mai intotdeauna pierdea puncte in fata acestei echipe care, desi lupta sub semnul rozei, joaca fara floricele, simplu, direct, dur. Dar aveam impresia ca odata cu impunerea unor jucatori tineri si extrem de tehnici, cum sunt Pedersen sau Santa-Cruz (si chiar McCarthy sau Bellamy), jocul piratilor a capatat o fata ceva mai europeana, axata in principal pe viteza si tehnica, nu neaparat pe forta. La capitolele astea, trupa lui Ferguson se impune fara probleme la orice ora.

Numai ca astazi, pe Ewood Park, echipa gazda a aratat ba o sepie, ba ca un porc spinos, ca un arici, ca o testoasa, sau ca orice alt animal eminamente defensiv. Iar United a fost pradatorul care isi revendica victoria ca un drept natural, si care e descumpanit ori de cate ori i se opune rezistenta.



Ca idee de joc, dupa ultimele meciuri Ferguson imi aduce aminte de regizorii hollywoodieni din anii '40: incepe prin a alinia pe scena toaate vedetele de pe afis inainte de a da drumul la actiunea propriu-zisa. Apoi vine intriga, un lucru rau care se intampla baietilor buni (cum a fost astazi golul lui Santa-Cruz, sau cel al lui Adebayor de saptamana trecuta, sau cele ale lui Alfonso Alves, de acum doua saptamani venite, toate, mai degraba dupa faze aleatoare de joc decat dupa atacuri pozitionale elaborate). Urmeaza actiunea, de care astazi n-am avut parte decat in repriza a doua, si apoi finalul fericit, dar care lasa in urma cel putin un regret sau un semn de intrebare. Si intr-adevar, dupa golul lui Tevez din minutul '88, n-a prea mai fost timp decat de generic.


Ca dispunere pe teren, Sir a facut astazi doua schimbari cel putin surprinzatoare, mai ales ca au venit asupra unei echipe care a tot castigat in ultima vreme.

In primul rand, Kuczsak pentru van der Sar, fara vreun motiv aparent. Singurul lucru la care pot sa ma gandesc e ca olandezul a fost menajat, date fiind desele lui accidentari recente.

Apoi, revenirea la sistemul 4-4-2, in ciuda eficientei pe care a dovedit-o linia de 5 mijlocasi.

Astfel, Roooney si Tevez au aparut impreuna ca titulari, si dupa ce-am vazut in ultima vreme, n-a fost o miscare prea inspirata. Rooney si Tevez sunt jucatori oarecum cu acelasi profil, si nu sunt obisnuiti sa joace in linie si sa faca un-doi-uri in atac, cum faceau Yorke si Cole, de exemplu. Plus ca asta l-a impins pe Ronaldo in banda dreapta si i-a ingradit portughezului libertatea de miscare pe care-a avut-o in meciurile recente si care l-a facut letal.

Niciun comentariu: