miercuri, 5 noiembrie 2008

Despre frustrare

CFR Cluj - Girondins de Bordeaux 1-2 (Dani '9 - Gourcouff '6, Wendel '38), Champions League 2008-2009, Group Stage Matchday4, 2008-11-04, Stadion CFR, Cluj

In sfarsit, Clujul a revenit acolo unde ii era locul, pe ultimul loc al grupei, cu sanse mici sa mai prinda vreunul din primele doua. Stiam ca o sa vina caderea si ma bucur ca am asistat la ea. Ca suporter stelist, parcursul Clujului de pana acum m-a frustrat. Si nu putin. M-a frustrat groaznic, si e prima data de cand ma stiu (poate cu exceptia momentului Dinamo - Anderlecht din semifinalele CCE editia 1990-1991 - cand totusi trupa lui Il Luce a avut grija sa se faca de ras suficient incat sa nu-ti doresti sa fii in locul lor) cand, ca suporter stelist, ma uit cu invidie la performantele europene ale unei alte echipe romanesti.

Iar problema cea mai mare e ca, desi sezonul asta european s-ar putea termina pana la urma mai bine pentru Steaua decat pentru CFR (fapt care, pana la urma, nu era complet imprevizibil in nici un moment), starea de frustrare pe care mi-a indus-o CFR s-ar putea repeta. Si asta pentru ca pot sa recunosc in CFR trasaturile unui PROIECT bun pe termen lung. In timp ce la Steaua inca trebuie schimbata o intreaga loja si paguboasa mentalitate romaneasca, iar evolutiile in performanta se fac mai degraba in salturi cu aspect de hopuri care lasa mai intotdeauna o senzatie de arbitrar, la CFR evolutia e poate mai inceata, dar constant pozitiva. Si s-ar putea sa vina momentul cand, resemnat in fata repetatelor performante ale echipei lui Paszkany, ele sa nu ma mai fac invidios, ci pur si simplu sa le iau ca atare. Cu atat mai usor cu cat, lipsindu-i traditia, CFR nu se poate constitui intr-o rivala adevarata a Stelei.
M-as intrista daca Clujul va incepe sa impuna standarde.

Meciul de astazi...
Pana la urma, esential e ca Bordeaux a castigat. Dar o sa incerc sa ma detasez de atitudinea tabloida care se va grabi, probabil, sa-i ingroape pe CFR, cam in aceeasi maniera in care le-a facut statuie dupa meciul de la Roma.

Eu consider ca e demna de admiratie ATITUDINEA CFR-ului in meciul asta. Desi condusi inca din minutul 6, au egalat dupa doar 3 minute, cu un gol de mare clasa. Recentrare in careu si lovitura de cap dupa patrundere in forta din linia a doua, asta e gol cu care s-a mandri orice echipa din Anglia. In plus, la toate cele 4 meciuri de pana acum, clujenii au stat sus, indiferent de scor, nu au refuzat jocul nici cand au condus nici cand au fost condusi, iar atacurile lor s-au purtat tot timpul in cel putin 3 oameni. Sa joci ofensiv in CL e un lux pe care nu si-l permit nici unele echipe cu state mai vechi in competitia inter-cluburi suprema, si cu firma mai mare decat CFR Cluj.

Primul gol al francezilor a venit poate un pic prea repede, pe fondul unei greseli mari a lui Stancioiu si dupa o executie frumoasa a unui jucator pe care l-am vazut inventand goluri si din mai putin decat o centrare pe jos la 6 metri cu fundas in spate.
Al doilea a fost o executie exceptionala la care in mod normal portarul nu prea are sanse sa intervina. Dar la o lovitura libera de la 18 metri, din pozitie centrala, usor dreapta, asa cum doar la antrenamente se face, portarul are prea putina vina. Daca trebuie gasit un vinovat, el este cel care acorda lovitura intr-o asemenea pozitie.

Sigur, CFR-ului i se poate reprosa ca, la fel ca in Franta, a jucat din ce in ce mai slab spre sfarsitul meciului si ca mare parte din timp i-a lipsit determinarea pe care a aratat-o in primele doua meciuri din grupa, dar astea sunt lucruri normale. Incet-incet, entuziasmul nu mai reuseste sa acopere diferenta de valoare si de pregatire fizica si e posibil si ca, dupa primele doua rezultate bune, clujenilor sa fi inceput sa le miroasa a primavara cu 4 meciuri mai devreme.

In tot cazul, chiar daca nu lua nici un punct in grupa asta, CFR-ul nu s-ar fi facut de ras. Cu o singura exceptie, tot restul echipelor romanesti viseaza sa se faca de ras in CL pentru 5 milioane+ de euro pe sezon, plus faima, expunerea si speranta catorva tranzactii bune pe care le aduce Liga.

Acum, si pentru Cluj si pentru Bordeaux urmeaza meciuri cu Roma si cu Chelsea. Englezii imi par in continuare mari favoriti, in timp ce Roma imi pare in continuare cel mai abordabil adversar. Putin probabil ca Chelsea sa mai piarda puncte, in timp ce pentru romani rezultatele bune miros tot timpul a exceptie.
La Bordeaux m-am gandit tot timpul ca la un adversar dificil. In primul rand, pentru ca sunt mai putin cunoscuti, si deci pot surprinde mai usor. Apoi, au o echipa buna, au obtinut locul 2 in Franta (totusi unul din primele 5 campionate ale Europei) si bat acum la portile locului 1, despre care inca se mai crede ca e rezervat fenomenalului proiect Lyon. Si nu in ultimul rand, pentru ca Blanc a fost un fotbalist care a folosit in impresionanta cariera de jucator, instrumente care dau si antrenori mari: munca, seriozitate, abordare cerebrala, mentalitate de invingator.

Asa ca acum CFR se gaseste exact unde se gasea si cu 4 meciuri inainte. Poate prinde primavara in CL, la fel cum poate termina in decembrie aventura europeana. Diferenta e ca acum se asteapta de la ei mult mai mult decat acum 4 meciuri.

Partea buna e ca DEJA Clujul seamana cu genul de echipa care isi permite sa rateze un sezon, pentru ca anul viitor se va intoarce mai puternica. Lucru care, de exemplu, la Steaua nu se intampla.

Niciun comentariu: