duminică, 7 septembrie 2008

Despre fotbal si cum se poate pacali el

Am spus, dupa Euro, ca performanta Romaniei acolo a fost uluitoare, in conditiile in care eu ma asteptam sa se intoarca fara vreun gol dat si cu maxim 1 punct. Ei bine, abia acum am adevarata dimensiune a evolutiei mult peste asteptari a nationalei Romaniei la europeanul austro-helvet. Va dati seama, echipa asta de 2 lei, pe care Lituania tocmai a invins-o cu un 3-0 care lasa prea putin loc pentru scuze, pretexte sau contextualizari, a reusit sa nu primeasca gol de la Franta si - chit ca ajutata putin si de arbitru - a smuls un egal chiar si de la campioana mondiala en-titre. E ceva!

In seara asta, Lituania nu numai ca a batut cu 3-0 in deplasare, dar si-a jucat perfect cartea si a aratat ca echipa mai puternica, cea care merita mai mult victoria.
O linie de fundasi foarte exacta, care a respins mare parte din centrarile in careu, portarul nefiind nevoit sa se remarce decat in vreo 3 ocazii, din care doua au fost lovituri libere.
Linia de mijlocasi s-a dublat exemplar si - probabil cu pretul unui consum fizic enorm - au creat tot timpul superioritate numerica. Patrunderile romanilor au fost doar pe flancuri, de unde majoritatea centrarilor au fost inexacte - sa nu spun proaste - si singura fortare verticala a fost a lui Cocis, care n-a reusit sa depaseasca in viteza un fundas lituanian.
Iar in atac, lituanienii au facut un joc de un pragmatism extrem. Jucand in deplasare, plecand cu a doua sansa si fiind mai slab cotata si dezavantajata tehnic, Lituania a avut rabdare, a stiut sa astepte, sa se apere sus pentru a nu avea emotii si sa speculeze orice fel de sansa de atac.

A venit primul gol cu un sut magnific de la aproximativ 30 de metri, la care, e drept, nu se poate imputa nimic cuiva. Dar la al doilea gol, desi tot sut de la distanta, Tamas a gresit flagrant, gresind blocajul si lasand liber un culoar excelent de sut la 20 de metri. Iar al treilea gol a fost de-a dreptul rusinos. Atacantul lituanian a scapat de 3 oameni de unul singur si a finalizat impecabil, cu un sut sub bara la care Lobont a ferit mainile.

Jos palaria in fata acestei nationale a Lituaniei a carei singura greseala este poate ca si-a anuntat prea brusc intentiile serioase pe care le are in grupa asta. Viitori adevrsari vor fi preveniti, dar oricum, dupa Romania - Lituania 0-3 si Austria - Franta 3-1, se pare ca grupa va fi una pe cat de echilibrata pe atat de spectaculoasa. In momentul asta as spune ca sunt 5 echipe cu sanse la primul loc.

In tabara invinsilor, evident, mai putine de zis. Un joc per ansamblu catastrofal din partea a 11 indivizi care au uitat ce reprezinta.
Piturca a asezat o formula mult mai ofensiva decat cea consacrata exact cand nu era momentul. Poate ca totusi e mai bine sa ramana la sistemul anti-gol cu 3 inchizatori. Stefan Radu si Daniel Niculae au fost catastrofali, Contra a fost de o ineficienta extrema, Tamas a fost mai inexact ca un ceas mecanic neintors si in general nimeni n-a reusit sa se remarce pozitiv. Poate doar Dica si Marius Niculae, singurii care au amenintat poarta adversa.

Ideile ofensive au fost ptuine si fixe, mingea scapata in flancuri de unde nici o centrare nu s-a putut fructifica. Parte pentru ca lituanienii s-au aparat excelent, parte pentru ca Piturca n-a reusit sa omogenizeze o echipa pana intr-acolo incat jucatorii sa se simta in teren.

Palida consolare ca si Franta a pierdut. In primul rand francezii au pierdut in deplasare si apoi, dupa primele impresii, nu noi vom fi principalii lor contracandidati la primul loc.

Cea mai proasta performanta a Romaniei din ultimii 20 de ani? Destul de logic. Doar e cea mai proasta echipa a Romaniei pe cat imi amintesc eu. Probabil cea mai proasta din istorie.

Niciun comentariu: