duminică, 11 ianuarie 2009

Mental Forfeit

Manchester United - Chelsea 3-0 (Vidic '45, Rooney '62, Berbatov '87), Barclays Premier League 2008-2009, Matchday 21, 2009-01-11, Old Trafford, Manchester

Scolari pleaca de pe Old Trafford cu capul plecat dupa o victorie prea categorica dupa aspectul jocului.

Desi frumoase, imbratisarile dintre Drogba si Ronaldo din tunelul de la vestiar inainte de inceputul meciului sau dintre Evra si Anelka inainte de inceputul reprizei a doua, nu au nimic in comun cu incrancenarea cu care s-a jucat acest Manchester-Chelsea, confruntarea directa si probabil decisiva pentru stabilirea principalei urmaritoare a liderului. Pentru ca acest lider se cheama Liverpool, probabil ca urmaritoarea e si principala favorita la titlu.
*
De-acum faimosii comentatori ai Eurosport Romania au fost surprinsi de alcatuirea trupei lui Ferguson, dar ei sunt de regula surprinsi de diverse aspecte ale vietii. Asezarea lui Giggs in mijlocul terenului, cu responsabilitati de playmaker, e o miscare pe care Fergie a anuntat-o la scurt timp dupa startul sezonului. Mai ciudat e ca Michael Carrick a fost lasat pe banca, dar Fletcher are obiceiul sa apara titular in meciurile mari. In rest, fara alarme si fara surprize pentru Sir, care a mizat pe experienta lui Neville in locul lui Rafael, a profitat de revenirea lui Evra, si a atacat cu cuplul Rooney-Berbatov. Singura improvizatie a fost pustiul Evans care a facut pereche cu Vidic in centrul defensivei, dar miscarea - desi fortata de accidentarea lui Rio - a fost una castigatoare, pentru ca nord-irlandezul a jucat extraordinar. Ronaldo si Park, pe benzi, si van der Sar in poarta au completat unsprezecele care a nimicit in aceasta seara a doua echipa a Europei.
*
Cum era de asteptat, ambele echipe au afisat un joc de mare angajament fizic, forta si viteza cum se pot vedea numai la cele mai bune echipe din fotbal, iar primul sfert de ora a semanat cu o lupta de berbeci. United a fost berbecul cu primul atac, diavolii stapanind primele minute ale jocului, cedand mai apoi mijlocul terenului lui Chelsea, fara insa ca vreuna din echipe sa ameninte decisiv poarta. S-au amenintat in schimb picioare si fete, fapt ce l-a facut pe arbitrul Howard Webb sa ingalbeneasca in dreapta si-n stanga pentru a mai potoli spiritele.
Au fost si doua faze suspecte de penalty de fiecare parte, cate un posibil hent al lui Evra si Ashley Cole, dar Webb a procedat bine neacordand nici unul. Evra nu a atins mingea cu mana, iar in cazul lui Ashley Cole, pozitia lui dincoace sau dincolo de linia careului a fost destul de neclara, iar arbitrul a judecat corect pastrand meciul in echilibru la o faza de 50%.
Dupa ce meciul s-a asezat, Chelsea a fost echipa cu atacurile, iar United echipa cu ocaziile, pana la golul lui Vidic Park si Giggs avand cate un sut pe poarta, in timp ce de partea cealalta van der Sar s-a putut relaxa, Drogba avand grija sa strice mai tot ce-au construit Ballack, Lampard si Deco.
*
Primul gol a venit cum nu se putea mai bine pentru United, dupa un corner repetat al lui Giggs, care s-a transformat in gol de ambele dati. Daca prima data - cand galezul a repus din afara sfertului de cerc de la colt - Ronaldo a plasat mingea sub bara, golul care s-a si validat a fost al lui Vidic, care a venit din spate la bara a doua si a trimis in poarta o minge care a depasit in aer toata aglomeratia din careul lui Cech. A fost ultima faza a reprizei, diavolii intrand la vestiar cu 1-0 dupa o repriza suficient de echilibrata incat sa nu se poata sti cu exactitate daca meritau golul.
*
In repriza a doua Big Phil a mutat prost, Anelka inlocuindu-l pe Deco, in timp ce mana moarta Drogba a terminat meciul pe teren, ceea ce a omorat in mare parte constructia lui Chelsea. Chiar daca au continuat sa se apare bine, albastrii n-au mai contat in atac, iar Lampard si Ballack au parut doi naufragiati intre cele doua linii defensive ale lui Manchester.
Ronaldo a facut o repriza pentru spectacol, iar pe a doua pentru bani, pasa la Evra care a stat la originea celui de-al doilea gol fiind probabil indeajuns pentru a-i plati macar jumatate din Ferrariul pe care l-a distrus la jumatatea saptamanii. Calcai in fata la francez care a centrat in careu, de unde oportunistul Rooney a sutat in poarta lui Cech cu piciorul lui Bosingwa. 2-0, si cu jumatate de ora inainte de final a devenit clar cine va castiga meciul. Chelsea a cazut psihic, iar United a inghetat meciul cu un joc de pase naucitor, fara vreo alta finalitate decat aceea de a ameti si eventual desface defensiva londonezilor.
Belletti l-a inlocuit pe Bosingwa cu unica finalitate ca brazilianul a vazut si el un galben dupa un dublu fault la Ronaldo, iar O'Shea a intrat in locul lui Evra, accidentat. Batranul Giggs i-a lasat locul lui Carrick, moment in care cei 76.000 de spectatori de pe Old Trafford au inceput sa-l aplaude pe recordmanul de aparitii in tricoul diavolilor.
Aceiasi spectatori l-au aplaudat continuu pe Tevez cand acesta s-a incalzit la margine, numai ca din pacate ruptura dintre el si Ferguson pare iremediabila.
Altfel, pana la golul lui Berbatov, intre cascadele parca regizate ale lui Ronaldo - care a si scapat singur si a dat un gol anulat pe motiv de off-side inexistent - sprinturile nesfarsite ale lui Park si aparitiile ofensive pline de tupeu ale lui Evans nu s-a mai petrecut nimic notabil.
*
Golul bulgarului, cu 4 minute inainte de final, a urmat exact fazei in care Belletti n-a putut sa-l depaseasca pe Ronaldo nici dupa ce l-a trantit la pamant, asa ca a fost nevoit sa faca al doilea fault, cel care i-a adus galbenul.
"Lumea nu-si da seama cat de puternic este acest bulgar", spunea Ferguson despre Berbatov cam pe vremea primei oferte concrete, cu vreun an inainte ca "noul Cantona" sa ajunga la United. Ei bine, dupa acest gol probabil ca cel putin defensiva lui Chelsea si-a dat seama cat de puternic este acest bulgar, mingea trimisa de el in poarta din centrarea scurta, la prima bara, a lui Ronaldo din lovitura libera, avand probabil suficienta forta incat sa arunce de pe sine unul din trenurile cu care Vidic spera sa calatoreasca spre orase mai putin ploioase.
*
Flexibilitatea fundasilor laterali ai lui United, oricare ar fi ei, alaturi de disponibilitatea fenomenala la efort a unora ca Rooney, Park sau Anderson, care asigura superioritate numerica in toate fazele jocului, creeaza usor - in timpul jocului - o intreaga linie de 4 in fata celor doi fundasi centrali, acolo unde adversarii se asteapta sa gaseasca unul, maxim doi inchizatori. Astfel, mai toate actiunile se topesc inaintea ultimei linii defensive, Vidic si Rio (sau Evans astazi) ramanand doar cu raspunderea mingiilor lungi si a rarelor scapari ale acestei linii in plus care apare tot timpul intre mijloc si defensiva. Adaugi la asta un portar valoros, si obtii retea dupa care United n-a mai luat gol in campionat de 8 meciuri.
Iar astazi, ocaziile fiind putine, ele s-au transformat mai repede in goluri decat in meciurile cu echipe mai slab cotate in care atacantii diavolilor se intrec in a-i face sange rau lui Sir cu ratarile lor.
Un 3-0 dupa parerea mea prea dur fata de aspectul jocului, dar care arata ca, printre giumbuslucuri si numere de circ, baietii lui Ferguson n-au uitat ca au un campionat de castigat.
Iar pentru Chelsea, care n-a mai fost invinsa la o asemenea diferenta de cand avea fani putini, singura consolare poate fi aceea ca au fost invinsi de cei mai buni. Desi nu cred ca Abramovici o sa fie multumit cu atat.

Niciun comentariu: