joi, 4 septembrie 2008

The City is Mine

Ati vazut, banuiesc, Lords of the Rings... Sau ati citit cartea... Sau daca nu, sigur ati dat la vreun moment dat de vreun/vreo film/carte/poveste - cel mai probabil tinand de genul fantastic - in care la un moment dat, de multe ori spre sfarsit, cand totul parea ca se aseaza bine, apare un monstru. One ring to rule them all...

Un Deus Ex Machina negativ, care ii tulbura teribil pe eroii nostri si-i obliga la inca o serie de aventuri pentru a ajunge cu bine la deznodamantul pe care toata lumea il astepta mai devreme.

Cam asa a stat treaba cu perioada de transferuri din vara asta. E drept, mi s-a parut pasionanta si pentru c-a fost prima data cand chiar am urmarit ce se intampla. Ronaldo la Real, Ronaldinho la Milan, Berbatov la United s.cl., zvonuri, povesti sau realitati concretizate, spectacol in ele insele, un fel de-a uita de fotbal sau cel putin de lipsa lui in cele 2 luni de pauza.

Si peste toate, sambata seara, pe sfarsit de perioada de transferuri, peste lege si timp... Abu Dhabi Grup, si-ale lor 290 milioane de euro cu care-au cumparat 90% din Manchester City. Si intrare in scena mai spectaculoasa nici ca s-a mai vazut: Robinho, principala tinta a lui Chelsea, transfer facut in ceva mai putin de 24 de ore. Plus oferte pentru Berbatov, van Nistelrooy si Huntelaar, nici una acceptata, dar fiecare in stare - daca nu sa sperie - macar sa ridice niste semne de intrebare unor presedinti, de la cele mai mari cluburi din Europa. Si mai ales, sa atraga atentia, nimic nu e mai important decat asta.

Iar seicul - sau ce-o fi el - Al-ceva, spune ca asta e doar un mizilic. Ultima scena a acestei perioade de transferuri, desfasurata chiar inainte de generic, dar atat de bine construite incat a lasat pe toata lumea cu gura cascata in asteptarea sequel-ului. Pe care baiatul cu turban il promite la iarna. Si mai e DECLARATIA. Absolut savuroasa, nu ma pot abtine sa n-o scriu si-aici:

"Ronaldo a spus ca vrea sa joace pentru cel mai mare club din lume, si vom vedea in ianuarie daca a vorbit serios. Real Madrid l-au estimat la 160 de milioane de dolari, dar pentru un asemenea jucator, ca sa-l cumperi efectiv, pretul va fi mult mai mare, as zice 240 de milioane de dolari. Dar de ce nu? Vom fi cel mai mare club din lume, mai mare si decat Real Madrid si Manchester United la un loc."

Cum sa nu-l iubesti?

Lumea a ras initial, a crezut ca e o gluma. Apoi, cand au vazut ca lucrurile chiar se intampla, au aparut si vocile ingrijorate. "Banii nu sunt buni pentru fotbal!" Deloc. Banii sunt in general un lucru rau, dar nu-i mai putin adevarat ca sunt vanati de mai toata lumea. "Se repeta episodul Chelsea 2004!" Se prea poate. Ar fi grozav. "Nu totul se poate cumpara cu bani!" Adevarat, dar performanta poate fi alimentata. Si mai ales, preferata mea:

"Fanii lui City sa se teama de strainii astia aparuti de nicaieri si de banii lor multi" Siiiguur ca da, asa cum si eu m-as teme de orice strain care mi-ar oferi dintr-o data bani multi, doar pentru a imparti o portie de succes! Poate fanii lui City nu stiu exact care sunt adevaratele intentii ale acestui misterios seic, dar ce stiu ce siguranta e ca din acest weekend, Robinho joaca pentru echipa lor. Si serios, oricat m-as stradui, nu reusesc sa vad in asta o veste proasta.

Mark Hughes? Ei da, poate el ar trebui as fie putin ingrijorat. El e omul care s-a angajat sofer de berlina si se trezeste deodata pilotand un supersonic. Personal nu cred ca City - chiar si in varinata de echipa fantastica pe care o propune noul patron, cu Ronaldo, Torres, Fabregas & co. - e o palarie prea mare pentru Hughes, dar viitorul depinde doar de el. Daca va reusi sa-si mentina sangele rece, sa-si tempereze frica, entuziasmul si tentatia de a cheltui sume enorme de bani, va reusi sa ramana la City. Surprizele placute nu le astepti niciodata, iar marea performanta se refuza doar ratatilor, iar Hughes cu siguranta nu se incadreaza. Eu am incredere in el si, daca seicul are minte pe masura averii, nu se va grabi sa-si demita proaspatul antrenor.

Si in final, un scenariu conspirationist, dar rau de tot. Nu ma dau deloc in vant dupa conspirationisme, si in cele mai multe nu credd in nici o masura, dar vijelioasa aparitie a seicului, pusa cap la cap cu alte evenimente recente, ma inspira la un astfel de scenariu. Iata-l, in cativa pasi simpli:

1. Abramovici preia Chelsea
2. Investeste sume mari de bani
3. Socheaza, impresioneaza, face performanta
4. Abramovici e rus
5. Abramovici e prieten cu Putin
6. Apar vorbele
7. Abramovici e agent rus
8. Nu se stie exact in ce consta "agentura" lui Abramovici, dar se stie puterea servita
9. Europa incearca sa scape de dependenta economica de Rusia
10. Rusia invadeaza Georgia
11. Europa e revoltata
12. America e revoltata
13. Arabii sunt clienti ai americanilor
14. Americanilor le place sa dovedeasca rusilor ca sunt mai smecheri decat ei
15. Pe toate planurile
16. Deodata apare un arab bogat
17. Cumpara Manchester City
18. Patrunde furtunos pe scena fotbalistica engleza, dupa o reteta patentata de Abramovici
19. Prima achizitie, cu totul surprinzator, e tinta principala a lui Chelsea
20. Ce se leaga?

Niciun comentariu: