luni, 11 mai 2009

Steps

Manchester United - Manchester City 2-0 (Ronaldo '18, Tevez '45), Barclays Premier League 2008-2009 Matchday 36, 2009-05-10, Old Trafford, Manchester

United continua marsul spre titlu cu un presupus derby la fel de neremarcabil ca, de exemplu, antepenultimul pas spre Everest al lui Sir Hillary.

Era de presupus o victorie a lui United, dar probabil ca una asa de plictisitoare avea cota mare la casele de pariuri. United n-a vrut sa se epuizeze, si n-a facut-o, in timp ce City... nu-mi dau exact seama ce-a vrut. Nu mult, oricum.

Fara Rooney, Ferdinand si Carrick in primul 11, United a inceput sus, presand si incercand poarta timid, de reglaj, la inceputul meciului. Dar pana la golul lui Ronaldo nu s-a intamplat de fapt mai nimic.

Minutul 18. Lovitura libera de la vreo 25 de metri, usor lateral stanga. Fara fite, fara cracanare, fara 5 pasi, sut la semiinaltime, mingea trece de zid, cade in fata lui Given care a vazut-o tarziu si capata o traiectorie suficient de ciudata incat irlandezul s-o scape in plasa. 1-0. Se putea fluiera finalul meciului, pentru ca de-aici incolo treaba a semanat cu un fel de miuta ceva mai elaborata. Adica cu 75.000 de spectatori.

De la City, doar Robinho a avut oarece reactii in intreaga prima repriza, cand l-a tavalit putin pe Rafael. Da' cu sutul la poarta n-a fost deloc prieten azi.

Inimosul Tevez, in schimb, a fost singurul care a incercat pe tot parcursul meciului. Prima data dupa vreo jumatate de ora, lansat de un calcai smecher al lui Evra. 15 metri, lateral stanga, sut sub incheietura barelor, dar din bara mingea ricoseaza la fundasii cetatenilor. Golul o sa vina un sfert de ora mai tarziu, cand fanii albastrilor sperau ca Sparky Hughes sa aiba o idee stralucita pentru repriza a doua. Degajare fletcher pana la Berbatov, in coltul stang al careului. Berbatov se intoarce si paseaza la Tevez, iar Carlito isi face culoar cu o atingere scurta si suteaza napraznic cam in acelasi punct in care lovise prima data bara, numai ca de data asta mingea ricoseaza in poarta. Noapte buna.

Dupa o posesie de circa 66% pentru United in prima repriza, raportul se inverseaza, iar City incepe sa preseze steril. Vidic insa a facut un meci foarte bun, cu intrari sigure si decise de fiecare data, fara sa lase prea mult sanse albastrilor. Van der Sar a fost incercat de vreo doua ori, iar pe final diavolii au mai avut o repriza de tir in care l-au folosit pe Given ca tinta. In ultimul minut regulamentar Carlito cel ambitios a mai dat o minge in bara, dar e data asta era mai usor s-o trimita in poarta. Un corner care a plutit peste tot careul pana la coltul lung, unde astepta Tevez, care a trimis mingea in bara de la vreo 30 de centimetri.

Si atat. Cam astea au fost cele mai pasionante momente ale unei reprize in care schimbarile au fost momente palpitante. E drept ca in mare parte datorita lui Ronaldo, care a protestat vehement, in stilul lui de copil nebatut, cand Sir l-a inlocuit cu Rooney, dupa o ora de joc. Oricum e golgeter cu 2 goluri avans si un meci mai mult de jucat.

Urmeaza Wigan miercuri, si-mi amintesc ca anul trecut in meciul cu placintarii s-a castigat titlul, si tot pe JJB. Ceea ce s-ar putea intampla si acum, daca United bate, iar Liverpool nu reuseste sa treaca de West Brom sambata. Cred ca Liverpool ar trebui sa se dea la o parte, West Brom are mai mare nevoie de puncte. In plus, ar fi cu totul spectaculos ca West Brom, lanterna rosie in cea mai mare parte a sezonului, sa se salveze de retrogradare iar Hull, care invatase sa pronunte Champions League asta-toamna, sa se intoarca in Championship, insotita de penibilii Middlesbrough si de ghinionistii Geordies.

Niciun comentariu: