vineri, 29 august 2008

Poker cu bile

Tragerea la sorti, dara...

Fiind prima data cand o parte destul de serioasa a echipelor din Liga I joaca in cupele europene, era destul de normal ca tragerea la sorti sa fie un eveniment ceva mai amplu decat obisnuita - pana acum - stire de 2 randuri care se intampla sa ajunga la mine sub forma unui SMS de genul: "steaua-southampton, javrele cu sahtior". Mare parte e meritul UEFA, pentru ca a stiut sa-si tranforme ambele competii in evenimente atractive, dar ar fi orb si-un pic nebun ala care spune ca fotbalul romanesc n-a crescut in ultimii ani. A crescut, dar s-ar putea sa scada brusc daca banii tot mai multi care intra in fotbal nu vor fi valorificati cu cap, cu buna-credinta si urmarind interese strict sportive.
Dar astea sunt discutii cu care nu tin neaparat sa am vreo treaba, vreau doar sa arunc o privire de ansamblu asupra rezultatului tragerilor la sorti pentru cele doua competitii continentale.


In Champions League, CFR a fost primita bine, chiar in grupa A. Numai ca ospitalitatea se opreste aici, desi Chelsea, Roma si Bordeaux e un aliniament mai bland decat cel de care au avut parte nefericitii de la Levski acum doi ani (Chelsea, Barcelona, Werder), sau chiar Steaua in acelasi sezon(Real, Lyon, Dinamo Kiev). In mod normal, cu putin noroc, Clujul s-ar putea chiar califica de pe locul doi in grupa asta, dar socul intalnirii cu fotbalul de nivelul CL va fi prea mare si din plin resimtit de trupa lui Andone, care au avut probleme pana si cu Famangustele de sezonul trecut. Deci cu multa, multa timiditate as paria pe un maxim de doua puncte pentru clujeni in cele 6 meciuri. Personal, imi doresc sa aiba cea mai proasta prestatie din istoria competitiei si sa aiba o linie de clasament mai slaba decat cea a lui Levski din 2006: 6 0 0 6 1-17 0. Chelsea favorita clara, Roma pare in pole-position pentru locul 2, dar Bordeaux e o trupa mai serioasa decat pare la prima vedere.


In grupa B, nu cred ca Inter si Werder vor fi deranjate de razboiul cvasi-fratricid dintre Panatinaikos si Famangusta. Grecii vor merge in UEFA, in timp ce cipriotii vor aborda primavara cu o grija in minus.


Barcelona in grupa C pare un urias ratacit la un cross de pitici. Locul doi insa e problematic. Il Luce a pus mereu probleme echipelor europene de pluton, Sporting au din cand in cand pretentii de echipa de anvergura, iar Basel sunt imprevizibili ca vremea rea. Pariez pe 1. Barcelona, 2. Sahtior, 3. Sporting, 4. Basel, dar mi-as dori 1. Sporting, 2. Barcelona, 3. Basel, 4. Sahtior.


Grupa D e echilibrata, cu Liverpool parand a avea juma' de pas in fata iar PSV jumate in spate, si probabil ca asa o sa para si in decembrie. Liverpool si Atletico mai departe, Marseille in UEFA, spun eu.


Chit ca are in grupa doua echipe ambitioase, United nu cred ca va fi deranjata serios de vreuna din ele. Locul 2 l-as vrea pentru Celtic, dar habar n-am ce mai joaca Villareal in ultima vreme. Locul 2 in Spania, ar trebui sa insemne ceva. Aalborg s-au ratacit, o sa-si dea repede seama ca sunt intr-un loc cu oameni rai care dau goluri multe.


Steaua are o grupa ciudata de tot. Lyon parea cea mai slaba din prima urna, Bayern cea mai buna din a doua. Iar Fiorentina e o surpriza neplacuta pentru urna a 4-a in general, cu-atat mai mult ca a intrat in grupa asta. Paradoxal, cea mai abordabila echipa mi se pare Lyon. Cea mai valoroasa, evident Bayern Munchen. Iar cu Fiorentina, Steaua va reusi rezultate bune doar daca o sa si joace bine, ceea ce o caracterizeaza doar arareori. Cat despre faptul ca e mai bine cu o echipa valoroasa in urna a 4-a, pentru a echilibra grupe si a fura puncte de la baietii mari, pare plauzibil ca logica, dar as vrea sa-l vad mai intai. Cred ca Bayern va castiga grupa, sper - cum sa nu sper? - ca Steaua sa prinda locul 2, da' mai mult de-atat nu zic.


Grupa G e un fel de est contra vest, si eu cred ca se vor califica una cu una, respectiv Arsenal si Fenerbahce. Porto in UEFA.


Debutanta BATE e fara indoiala mielul sacrificat al acestei extrageri, un fel de intrus marunt intr-un club de mari interlopi, pe care nimeni nu-l vrea. Plasati in ultima grupa, belarusii isi vor apara probabil cu indarjire ultima pozitie, si nu vad pe nimeni capabili sa-i deposedeze. Real si Juventus vor lua partea leului, cu toata impotrivirea rusilor de la Zenit, care vor avea totusi ocazia sa-si apere trofeul.


***
In UEFA, Romania e reprezentata mai mult cantitativ decat calitativ. Aici e locul unde ni se va strica coeficientul, nu pentru ca in CL echipele romanesti ar face vreo mare branza, ci pentru ca aici se imparte la mai mult. Iar viitorul nu suna tocmai grozav.


Timisoara are o sansa buna sa intre in grupa, trebuie doar sa nu se sperie de aerul tare al comeptitiilor europene. Daca in Uhrin se poate avea incredere, nu stiu cum va sta Poli la nivelul lotului de jucatori. Partizan nu sunt in nici un caz de speriat.
Dincolo de cele doua meciuri cu preabombardatii nostrii vecini se intrezareste o grupa cu Milan, Herta, Spartak Moscova si Besiktas. Greu, foarte greu, dar doar participarea in aceasta grupa ar fi o performanta mai mult decat onorabila pentru Poli. Sau FC Timisoara, sau cum s-or mai fi chemand acum...


Rapidul au sansa sa-si reafirme statutul de sperietoare a nemtilor, pe care l-au castigat odata cu disparitia suspecta a unor lebede si-a unor masini nemtesti de firma, cat si in dublele cu Herta si Hamburg, dar si - culmea - cu bornele negative Stuttgart si Nuremberg (pentru necunoscatori, Nuremberg este un oras unde a avut loc unul din cele mai celebre procese din istoria omenirii, iar echipa de fotbal de acolo - acum in Zweite Bundesliga - a eliminat Rapidul anul trecut). Sincer, chiar vreau ca Rapid sa treaca de Wolfsburg, numai pentru a vedea ca sunt incapabili sa iasa dintr-o grupa cu Portsmouth, PSG, Sevilla si Sampdoria. Cred ca nici PSG nu e capabila.


N-avem pe nimeni in a 3-a grupa, pare sa arate gen Valencia, Sparta Praga, Manchester City, Brugges si Nancy. Poate cu Zagreb in loc de cehi. Oricum, Valencia, City si Nancy.


Everton, Benfica, Galata si Santander. Companie selecta pentru Dinamo daca se califica. Ceea ce e improbabil. E improbabil sa se califice Dinamo si daca joaca cu Dinamo II. Primele 3 mentionate vad primavara, dupa cum vad eu grupa.


Obscura grupa, a cincea. Doar Aston Villa si Schalke imi suna cunoscute ca echipe de fotbal. Deportivo insemnau ceva pe vremea cand noi ne uitam la CL ca la un sport exotic din vestul Europei, iar Hereenveen sunt niste olandezi mediocri. Austrieci, polonezi... si la ei se joaca fotbal?


Nu cred ca Vasluiul va trece de Slavia, dar dac-o face, da peste CSKA, Rosenborg, Stuttgart si Twente. Da' n-o face.


Ajax, Tottenham, Levski, CSKA Moscova si Dortmund vor juca in a 7-a grupa. Sau poate Udine si Copenhaga. Intereseaza pe cineva?


Unirea chiar ar avea o grupa usoara daca trece de Hamburg. Da' nu e cazul.

Succint, succint, c-a inceput meciul. United cu Zenit pentru Supercupa Europei. Cam fara miza, adica. Nu conteaza, pe noi de spectacol ne doare. Pe blog, dupa.

Niciun comentariu: