duminică, 13 iulie 2008

It's an entertainment | art thing

It's a Boy Girl Thing (2006), SUA, regia: Nick Hurran

Este un tipic "teen movie", fara nici cea mai mica umbra de abatere sau de tentativa de abatere de la canoanele comediei usurele americane.

Doi adolescenti in ultimul an de liceu, vecini, cu sexe, interese si personalitati opuse se urasc unul pe celalalt. Sub un pretext oarecare (vraja unui zeu aztec, in cazul asta), intr-o dimineata se trezesc unul in corpul celuilalt si o ora mai tarziu ajung sa se inteleaga si sa se iubeasca, moment in care fiecare trece la loc in corpul lui si traiesc fericiti pana la adanci batraneti. Destul de imprevizibil, este?

Mai mult inca, pentru a ramane total in gen, avem tot restul cliseelor: baiatul e capitanul echipei de fotbal, fata e tocilara virgina, avem prietenul cel mai bun (care e si negru - doi iepuri dintr-un foc) care face numai tampenii, blonda proasta (sefa majoretelor - cum altfel?) si, evident, grand finale, balul de absolvire. Daca ma gandesc bine, nici nu cred c-ar fi avut nevoie de scenariu. Body-swap teen movie easy comedy, si de restul improvizam.

Realizari tehnice? Zero e mult spus. Filmul asta se putea face cu o camera din supermarket si cu lumina naturala tot timpul. Probabil asa si e facut.
Prestatie actoriceasca? Ca lucrarea unui elev de nota 7. In regula, absolut nici o sclipire.
Un film de retinut? Categoric nu.

Insa n-o sa descalific filmul asta. Am vrut o comedie usurica, nu neaparat una care sa ma faca sa rad cat una care sa nu ma solicite in absolut nici o masura. Si este exact ce-mi doream.
La cinematograf, e genul de film fara nici un fel de riscuri pentru prima intalnire. Audienta recomandata ramane insa undeva in zona 14-16 ani.

Se iau doi actori simpatici, se iau doua-trei idei fumate si rasfumate, ca sa elimini pe cat posibil partea creativa, se impaneaza cu cliseele genului si iese un film. Se serveste rece. Asa merge treaba. Oricum, Oscar e numai unu' pe an. Si nu toata lumea e Spielberg.

3 comentarii:

bleu_ineffable spunea...

aproape savuros comentariul...
mai interesanta ar fi insa o analiza (oricat de subiectiva) la "Procesul"(filmul, desigur)...ce zici? ;)

Leo spunea...

Despre Kafka crd c-ar fi mai potrivit sa pictez :)

Anonim spunea...

dap, ii iubesc si ii parasesc... =))