joi, 15 mai 2008

Un17ed Champ10ns

Imediat dupa castigarea titlului, ma tot intrebam cum o sa arate poza care o sa reprezinte, in colajele foto-video viitoare, aceasta campanie victorioasa a lui United. Si am gasit-o, la vreo doua zile dupa meci. Iat-o:


Sigur, de afara si din reflectarea in media, Ronaldo e incontestabil vedeta sezonului. Nu e vorba doar de cele 41 de goluri si de prestatiile pe cat de incantatoare pe atat de determinante in fiecare meci, dar portughezul a avut un sezon cum rar se poate vedea. Record peste record, au cazut in fata lui ca niste fundasi obositi ai unei echipe deja retrogradate. A luat toate premiile individuale care se pot lua, si probabil ca Balonul de Aur va urma in curand.


Dar daca o echipa se exprima prin vedeta ei, ea isi cladeste rezultatele pe spatele celor care apar mai rar la televizor. Iar Ryan Giggs este incontestabil unul dintre acestia. E la United de mai multa vreme decat au trait pe lumea asta o buna parte din vedetele de azi ale Premiership. In 1990, cand Ferguson mergea la Cardiff sa negocieze cu parintii lui Ryan transferul pustiului de 15 ani la United, Ronaldo avea 6 ani. Neimpliniti.


Stapan absolut al benzii stangi a diavolilor in epoca Ferguson, Giggs n-a fost niciodata vedeta echipei. In 1993, cand Manchester castiga prima editie a Premier League din istorie, pe Old Trafford se nastea un zeu. Prea mare, prea stralucitor sa lase spatiu in ziare si altora. Si totusi, "Ryan Giggs e singurul jucator cu care ma inteleg aproape telepatic", spunea Cantona.


Generatia de aur din 1999, castigatoare - unica in istorie - a Treble-ului, i-a avut pe "gemenii golului", Cole si Yorke, pe "babyface killer" Soljkaer si pe marele blond, Beckham. Putin loc pentru Ryan Giggs, care nici macar n-a putut sa participe la incoronarea echipei lui drept regina a Europei.


Apoi a venit "olandezul zburator" van Nistelrooy, cel mai eficient marcator pe care l-a vazut Old Trafford, sub aspectul raportului intre numarul de goluri si cel de meciuri jucate.


Acum, iata, emblema celui mai iubit club din lume e purtata de acesti magnifici tinerei, Ronaldo si Rooney.


Dar toti au stiut ca titlul asta este al lui Ryan Giggs. Al zecelea, performanta cu care vrajitorul galez egaleaza recordul de Guiness al lui Lacatus.
Rio Ferdinand a stiut de ce nu vrea sa fie primul care ridica trofeul, chit ca a fost capitanul echipei si era un privilegiu pe care il avea de drept. Gerard Pique a stiut de ce nu vrea sa ia ultima medalie de pe panoplia oficialului FA. Ronaldo a stiut de ce nu vrea sa apara in pozele de generic. Sir Bobby Charlton a stiut de ce si-a adus aminte tocmai acum ca in urma cu mai bine de 40 de ani, intr-unul din cele 759 de meciuri ce i s-au contorizat in tricoul lui United, n-a jucat deloc. Pentru ca asta e titlul lui Giggs.


Ryan Giggs, nebarbierit, usor iesit din forma si imbatranit, lipsit de carisma marilor vedete, pare micut sub impunatorul trofeu Barclaycard. Dar dati-i o minge. Cu o minge la picior, Vrajitorul Galez devine mare. Cel mai mare mijlocas stanga al inceputului de deceniu. Dar cel mai mare fotbalist care n-a participat niciodata la un turneu final.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Chiar ma intrebam de ce nu scrii despre Manchester. Ma gandeam ca astepti sa ia si Liga, sa ai mai mult material.

Cred ca exista fotbalisti care trec de la nivelul de vedeta la cel de legenda. In fotbalul modern, din ce in ce mai hulit in peluze, devine tot mai greu sa ai acces la asa ceva. Pentru mine, alte legende acum ar fi Paolo Maldini, Raul, Alex Del Piero, Francesco Totti. Si se apropie Steven Gerrard, daca rezista tentatiei de a pleca. Pe ei i-as aseza langa marile staruri din trecut.

Ryan Giggs ar merita facut Sir, cat mai e in activitate - s-a facut lucrul asta pentru vreun fotbalist?

Leo spunea...

Eu cred ca exista multi fotbalisti legendari, chiar daca de multe ori legenda lor are doar raspandire locala. Despre Duncan Edwards n-au auzit prea multi, dar cati fotbalisti au statuie in orasul natal?

"Hunchback" Matt Le Tissier n-a fost considerat niciodata mare fotbalist, dar pentru fanii lui Southampton e unic. La fel, Paolo di Canio, care a avut marele talent de a se face idolatrizat mai peste tot unde a jucat. Si chiar Eric Cantona.

Cat despre Giggs, in primul rand nu e englez si a refuzat Anglia la nivel de reprezentativa. Asta cred ca-i scade puncte. Apoi, nu stiu daca titlul de Sir a fost vreodata acordat vreunui fotbalist in activite. Si chiar in intreaga lume a fotbalului Sir-ii se cam numara pe degete. Dar eu nu cred ca Giggs are nevoie de vreo recunoastere din partea coroanei britanice.

Anonim spunea...

un prim pas este gata facut, Giggs detinand deja gradul de obe; sa vdm cat o va impresiona pe Regina noul record recent stabilit :)

o intrebare si din partea mea: cati jucatori din premier league mai detin astfel de grade-decoratii?

Leo spunea...

OBE, inainte de a suna ca o marca de absorbante interne, inseamna cumva Order of the British Empire?

Daca da, habar n-am cum e treaba. Iara daca nu, cu-atat mai mult.

Anonim spunea...

nu numai ca mesajul meu era destul de clar, dar si google te ajuta; asadar puteai rezuma sirul de observatii si intrebari retorice la simplul si esentialul "habar n-am" ;)

Anonim spunea...

Ai si tu dreptate, dar eu vorbesc de jucatori in activitate - parca si Di Canio s-a lasat. Din ce am vazut si eu prin filmuletele de pe youtube, tipul a crescut in peluza lui Lazio si spre deosebire de multi altii, chiar a inteles ce inseamna viata de "ultras" (ghilimele ironice :P)

Nu cred ca Sir primesc doar englezii, cel putin nu in secolul asta. Alex Fergusson e Sir si e scotian. In cazul asta, onoarea o vad ca fiind a cui acorda titlul, nu neaparat a cui il primeste - ar fi un gest deosebit al coroanei britanice fata de fotbal.

Leo spunea...

M-am documentat cum e cu Sir-ii. Titlul de Sir (respectiv Dame) il pot purta numai cetatenii britanici care obtin unul din cele doua grade superioare ale Ordinului Imperiului Britanic: Knight Commander (KBE) sau Knight Grand Cross (GBE). Celelalte 3 grade ale ordinului sunt, in ordine descrescatoare:
- Commander (CBE)
- Officer (OBE)
- Member (MBE)

Onorul primit de Giggs este, asadar, un fel de meritul sportiv clasa a doua, si e mai degraba "pentru intreaga cariera" decat pentru vreo realizare in particular.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/manchester/7138518.stm
Asta e articolul de pe BBC care anunta decoararea. Arata bine Giggs la costum, chit ca inca nu-l cheama Sir Ryan Joseph Giggs KBE, Esq.