luni, 5 mai 2008

Campioane morale si de toamna

Dinamo - Steaua 2-1 (Bratu '40 pen., Danciulescu '57 - Ghionea '70), Liga I Sezonul 2007-08, Etapa XXXIII, Stadionul Dinamo, Bucuresti

Marea mea greseala e ca ma uit la fotbalul englezesc. Si, dupa campionatul Angliei, sa ma uit la meciurile romanesti e ca si cum as trece de la McLaren la Oltcit. In plus, tot circul mediatic imi provoaca sila. Dar ma uit si sper, si ma minunez cum mama dracilor a reusit Steaua sa-i tina la respect pe Arsenal aici si sa dea gol pe Emirates. Si ma ingrozesc de ce urmeaza sa se intample in urmatoarele sezoane europene, daca n-o sa se schimbe nimic.

Meciul de azi, "eternul derby", "finala campionatului", "pe viata si pe moarte" a fost, una peste alta doar o lupta scremuta pe un teren neprielnic intre doua echipe impotente fizic aducand vag a fotbal, cam de nivelul ligii a treia din Regat.

Lacatus a inceput cu aceeasi formula 4-2-3-1 neschimbata de 4 antrenori incoace si care, dintr-un motiv sau altul, nu vede nimeni ca nu functioneaza. Mai ales cand inchizatorii de cheama Lovin si Ovidiu Petre.

Prima repriza s-a jucat pe o ploaie diluviana, care numai la fotbal nu tragea. Asa ca, intr-o transmisie cu lentile aburite si stropite de ploaie si cu un comentariu groaznic si vadit pro-dinamovist al renumitului anti-stelist Baleanu, am putut vedea o prima repriza fara prea multe combinatii sau demonstratii tehnice, dar cu multe intrari direct pe picioare si foarte solicitanta fizic, mai ales pentru niste jucatori fara prea mari resurse.


Dinamo a avut doar vreo doua suturi mai periculoase, prin Ropotan si Cristea, ambele din afara careului, ambele scoase de Zapata. Stelistii au dominat cea mai mare parte a reprizei, dar relativ steril, cu mai multe faze de poarta decat media echipei, dar cu mai putine decat ar fi normal pentru o echipa cu majoritatea posesiei. Cele mai periculoase suturi spre poarta au fost ale lui Dica (18 m usor lateral stanga) si Neaga(7-8 metri, din unghi inchis in dreapta portii), ambele scoase afara de fundasii dinamovisti.

Golul a venit oarecum in afara cursului jocului, la o faza la care Danciulescu a pacalit fundasii Stelei si a ramas unu la unu cu Zapata, nevoit sa faulteze. Galben pentru Zapata si penalty pentru Dinamo, transformat de Bratu.

Stelistii n-au mai incercat nimic pana la pauza, si au iesit destul de nehotarati si dupa. Au inceput in atac, dar la fel de timid ca in prima repriza, nearatand nicidecum ca o echipa care joaca cu titlul pe masa. A fost nevoie de golul 2 al lui Dinamo, dupa un contra-atac excelent al lui Bratu (cel mai bun om de pe teren de altfel), finalizat de Danciulescu, mai rapid decat Nesu.
Imediat dupa gol, Lobont are problema la un sut inselator al lui Dica, dar reuseste sa nu scape mingea in poarta pana la urma.

Lacatus are la dispozitie 3 schimbari, si le face pe toate, bagand in joc toti jucatorii ofensivi de pe banca. Dayro, Habibou si Badea pentru Mendoza, Petre si Neaga, astfel ca Steaua a terminat meciul intr-un fel de 4-2-4, foarte la moda in anii '60. Si toate astea, pentru ca singurul gol sa vina de la un fundas, dupa un corner din minutul 70. Lobont a mai fost incercat in vreo doua ocazii, cap al lui Dica si un sut de la 16 metri tras in acelasi timp de Habibou si Dayro, fapt ce-a determinat mingea sa plece pe o rezultanta cam fara legatura cu poarta.

Bratu trebuie eliminat cu al doilea galben in doua ocazii, la simularea din careu la care a cerut al doilea penalty si la o alta simulare, in tusa, dar Steaua nu poate da vina pe asta pentru infrangere.

Meciul s-a terminat cu o incaierare generala, prea incinsa pentru ritmul de pensionari in care s-a jucat. Si bineinteles, obisnuitele romanisme: trageri de timp, prabusiri dupa lovituri ale moleculelor de aer, Lovin care nu da mingea inapoi la adversar, Banel care il impinge pe Munteanu afara, si toate astea pentru niste tentative de atacuri terminate, mai toate, in tusa.

Arbitrul Tudor a jucat prudent, iertandu-l pe Bratu de eliminare in doua randuri, dar a tinut mortis sa faca pe eroul, la incaierarea din ultimele minute in care a aruncat un teanc de cartonase, din care doua rosii. Cate unul de fiecare parte, nu conteaza vina sau infractiunea, ca romanu' impartial.

S-a terminat 2-1 pentru Dinamo, iar Clujul are o mare sansa sa castige si al treilea titlu al sezonului, dupa cel de "campioana morala" si "campioana de toamna". Asta daca se va mobiliza exemplar pentru a trece de un ultim mare hop numit U Cluj, o echipa cel putin la fel de infricosatoare ca Pandurii sau Mioveni.

Si, intr-un meci in care n-am vazut nici o deposedare corecta, dar foarte multe intrari dure, Steaua a oferit un spectacol in nota celor din ultima vreme. Adica un potential ofensiv mult peste campionatul romanesc irosit in doua gauri negre(Lovin si Ovidiu Petre) si un mare vid la mijlocul terenului.
Mi-a placut in schimb defensiva, a functionat foarte bine. Zapata n-a avut optiune la penalty, iar Nesu a gresit o singura data, la golul doi. Mai mult decat suficient, se pare.
Despre Lovin nu zic nimic, pentru ca simt ca tortura prelungita urmata de tragerea pe roata intr-o piata centrala, cu public, e o pedeapsa mult prea blanda pentru evolutiile lui. Sper ca zilele care i-au mai ramas la Steaua sa fie desemnate de un numar mic.
Iar lui Ovidiu Petre i-ar mai trebui viteza, plasament, dribling, forta si viziune ca sa fie un fotbalist complet.

Dica si Mendoza au jucat relaxat, de vacanta, doar e sfarsitul sezonului in 3 zile, ce Dumnezeu! Mendoza probabil ca a avut ca unica indicatie tactica executarea fazelor fixe, iar Dica a avut un numar de ocazii dublu fata de cel al cartonaselor rosii incasate. Adica 2.

Neaga si Pepe au incercat sa joace fotbal si sa creeze pericol. Si eu am incercat sa zbor. Nu merge cand n-ai cu ce. Pepe e lent si previzibil, in timp ce Neaga se misca incet si e usor de ghicit.

Faza carambolului dintre Habibou si Dayro e hilara si arata clar ca jucatorii n-au mare habar de care ar trebui sa fie locul lor in teren si cam cu ce-ar trebui sa se ocupe fiecare. Nu mai zic nimic de automatisme de joc ca ma fac de ras, prea suna a termen de politehnica.

Una peste alta, Steaua primeste cam ce merita de la campionatul asta. Fara sa insemne ca CFR merita titlul, pentru ca nu-l merita. Acum, ca treaba cu titlul la puncte pare adjudecat, ma gandesc c-ar fi trebuit sa ne implicam si noi in lupta pentru titlul de campioana morala a campionatului. Era ceva.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Daca nu gresesc, Hagi a inceput cu 4-2-3-1 la Steaua. Ca sistem de joc, poate sa fie foarte eficient, vezi Bayern de la inceputul sezonului, cand au lipsit pe rand Toni si Klose. Dar ca sa iti iasa, iti trebuie oameni de benzi foarte rapizi si foarte tehnici si cei doi oameni la 'inchidere' sa fie in stare sa faca amandoua fazele (vezi la Bayern Ze Roberto si Van Bommel). Steaua nu are nici un mijlocas de banda in lot si joaca cu improvizatii, iar Ovidiu Petre si mai ales Lovin nu sunt in stare sa dea o pasa cu latul.

Cred deci ca vina e antrenorului care se ambitioneaza sa foloseasca un sistem la care jucatorii nu se pot adapta. Asta spune multe despre valoarea lor, cand tu ca fotbalist dai randament intr-un singur sistem de joc, inseamna ca esti un limitat si ca nu esti in stare sa inveti si altceva.

La primul gol a comis-o Banel, care nu are nici o treaba ca fundas dreapta. Danciu a dat un gol trademark, mi-aminteste de primul gol pe care l-a dat lui Dinamo cand era la Steaua, intr-un 3-1 in deplasare, parca. Pacat ca nu am stiut sa il folosim si pentru nationala.

Abia astept sa se termine mizeria asta de campionat si sa inceapa EURO, sper ca n-o sa se repete episodul CM 2002 cu tarile gazda si ca o sa se joace un fotbal mai bun decat la CM 2006, unde toate echipele au parut obosite.

Anonim spunea...

In paragrafu' 3 era vorba de primul gol si de pasul la offside, si Danciu n-a dat gol. Uite de aia nu e bine sa te apuci de ceva prea de dimineata.

Leo spunea...

Si Olaroiu cand a ajuns pana in semifinala UEFA, tot cu 2 inchizatori juca. Numai ca inchizatorii lui se numeau Radoi si Paraschiv, alt stil si alta clasa fata de impiedicatii astia doi de-acum.
Si nu neg ca sistemul cu doi inchizatori poate fi unul bun. Numai ca in fotbalul adevarat, un inchizator ara centrul terenului. Urca la combinatii, ajuta benzile in atac, pressing, lanasari, pase filtrante, suturi de la distanta.
Essien, Deco, Mammadou Diarra, cam asa arata niste inchizatorii adevarati. Chiar si Dinamo se prezinta decent la capitolul asta. Lovin e un antitalent total, sper sa se supere cat mai repede si pe el cineva. Mai mult de atat, e si-un caracter infect.

Si da, sunt de acord cu tine, achizitiile Stelei au fost facute complet haotic, fara sa se tina seama de posturile deficiente sau de profilul jucatorilor cumparati. E normal pentru ei sa nu dea randament maxim. Inca mai sper ca din toamna sa se faca niste transferuri cu cap si sa se renunte la sistemul asta cretin, cu 30 de metri intre mijloc si atac.

Cat despre EURO, eu nu-mi fac iluzii. Dupa ce vad cat de mare e consumul fizic in timpul sezonului regulat si cat de vizibila e oboseala acumulata, cred ca turneele finale o sa ne ofere un fotbal din ce in ce mai scremut, niste resturi ale unor campanii lungi prin diverse cupe europene, jucat mai mult din obligatie si lipsit in mare parte de motivatie. Sper sa ma insel.

Anonim spunea...

Lovin zici ca e rapidist.