vineri, 3 ianuarie 2014

Boudica - regina, rebela, martir

Charlotte Comer in Boudica Warrior Queen (2005)
Pe Boudica (Boadicea in sursele latine) o cunosc bine si am amintiri placute legate de ea de cand am lucrat la un documentar dedicat reginei iceni in 2005. Documentarul e aici. De altfel, regina piromana e probabil cea mai cunoscuta figura din antichitatea britanica, iar povestea ei e bine documentata si intens mediatizata. O s-o redau si eu, pe scurt, mai jos.

Se stie cu siguranta ca sotul Boudicai, Prasutagus, era liderul tribului iceni care ocupa aproximativ teritoriul provinciei Norfolk de astazi. Prasutagus era client al Romei si, pentru a-si proteja mostenirea, l-a numit pe imparatul Romei mostenitor la tron alaturi de cele doua fiice ale sale in speranta ca asta le va proteja de atacurile triburilor vecine, dar si de o expeditie militara romana. Evident, romanii au vazut problema putin diferit, in sensul ca la moartea lui Prasutagus, la inceputul deceniului 7 al erei crestine, s-au considerat stapanii de drept ai teritoriului tribului iceni.

E probabil ca transferul de putere sa fi fost brutal, iar Tacitus spune ca romanii au jefuit casele lui Prasutagus si pe ale liderilor tribului, au biciuit-o pe Boudica si au violat cele doua fiice ale regelui. In contextul asta Boudica apare mai putin ca o regina, nefiind de altfel niciodata incoronata, si mai mult ca un lider al rezistentei anti-romane. Profitand de antipatia pe care toate triburilor bastinase o aveau fata de romani, Boudica reuseste o alianta cu trinovantes, tribul vecin, si pornesc sa distruga cetatile romane.

Cea mai apropiata este Camulodunum (astazi Colchester), prima capitala a provinciei romane Britannia, pe care trupele Boudicai o incendiaza dupa un asediu de doua zile. Londinium (Londra) si Verulamium (St. Albans) vor avea o soarta similara inainte ca romanii sa reuseasca sa puna la punct o defensiva suficient de puternica. Sarcina este a lui Gaius Suetonius Paulinus, guvernatorul Britaniei, care in momentul izbucnirii revoltei se afla intr-o campanie de supunere a triburilor celtice din Insula Mona (astazi Anglesey) in nord vestul Tarii Galilor.

Thomas Thornycroft - Boadicea si fiicele ei (1902)
Westminster Bridge
Afland de revolta icenilor, Suetonius reuseste sa adune doua din cele 4 legiuni stationate in Britannia si trupele auxiliare disponibile, si se pregateste de batalia cu Boudica in fruntea a aproximativ 10.000 de oameni. Nu se cunoaste cu exactitate locul bataliei, dar se stie ca romanii erau depasiti numeric (10:1 dupa Tacitus sau 32:1 dupa Dio Cassius, desi realitatea e posibil sa fi fost mai putin impresionanta). Se mai cunoaste si deznodamantul bataliei care, in ton cu istoria, ii va favoriza pe stapanii lumii. Suetonius castiga batalia decisiva si o scoate din istorie pe Boudica, regina icenilor. Nu stim in ce fel, dar e probabil ca sfarsitul reginei sa nu fi fost tocmai din cele mai placute.

Revolta Boudicai ramane, asadar, fara consecinte politice importante, dar amprenta ei asupra mentalului colectiv este semnificativa si, din anumite perspective, atarna mai greu. Pana la urma, nu Suetonius e cel care are astazi statuie la piciorul podului Westminster.

Este totusi cea mai importanta rebeliune impotriva romanilor de pe toata durata celor 5 secole in care acestia stapanesc Britannia. Dupa Boudica nimeni nu va mai contesta autoritatea Romei sau, cum spune David Hume, "Britain, once subdued, gave no farther inquietude to the victor."

In episodul urmator o sa trec repede peste cele 4 secole in care Britannia romana isi va desfasura existenta fara sa mai fie tulburata de vreo rebeliune notabila, dinauntru sau din afara.

3 comentarii:

Ioan-Florin spunea...

P.S. Apropo de celți. Am uitat să vă semnalez la timp, dar profit de ocazie. Leonard Bacica a început pe blogul său (vezi aici) o istorie în serial a Britaniei, „De neamul englezilor” :) , scrisă excelent, documentat și foarte user-friendly. Treceți-o în blogroll –, vă asigur că merită un cinci minute pe zi.

Anonim spunea...

Boudica a fost filmat prin 2003 la buftea. am fost si roman si britan si toate :D

Leo spunea...

Au fost doua: un film artistic (http://www.imdb.com/title/tt0338806) si un documentar (http://www.imdb.com/title/tt0437108).

Eu am lucrat doar la documentar. Dar ambele s-au filmat in Buftea si in satul celtic construit in Balta Comana.